Autorobot-újdonságok a frankfurti Automechanika kiállításon 3. rész

Mechanikus 2D mérés

Mechanikus 2D mérőrúd

A mechanikus mérőrúd a gépkocsi alváza és kocsiteste pontos állapotfelmérésének igen fontos eszköze a sérülés és a javítás dokumentálásakor. A mérőrúd meggyorsítja és gazdaságossá teszi a javítást.

Bárhol használható

A kocsit 2d mérésre akár a karosszériaműhely udvarán vagy a javítási költségek megbecsülése céljából emelőre helyezett gépkocsin, vagy bármilyen, az egyengetési munka során használt húzópadon, vagy a kocsit forgalombiztonsági vizsgálatnak vetik alá.

Felhasználási terület

A mechanikus mérőrudat személygépkocsikhoz, terepjárókhoz, kisteherautókhoz használhatjuk és alapvető felhasználási funkciója, hogy szolgálja a karosszériaműhely diagnosztikai és javítási munkáját. Táskájában vagy műanyag hengerében könnyen szállítható, könnyű bárhova elvinni.

A mechanikus mérőrúd gyorsítja a gépkocsi-egyengetést és biztosítja a munka minőségét. A méréstechnikát támogatja az Autorobot saját, nagyon széles körű adatfájl rendszere (átlag 60 referenciapontot ad meg minden gépkocsira). Az új mérőszoftver fotókkal is tájékoztat (a legújabb adatlapokon), hogy a tényleges mérőpontot megtaláljuk.

A mérést mindig két mérési pont között végezzük. A mérési adatot betápláljuk és elmentjük az adatbázisba és a gép összehasonlítja a gyártói adattal és megadja a két adat közti különbséget.Az elmentett adatok különböző – javítás előtti és utáni – riportokban kinyomtathatóak.

Minőség-ellenőrzés

Mivel a mérőrúddal a kocsiszekrény is mérhető, így a teljes jármű minősége könnyen ellenőrizhető. Az adatlapok segítségével a rúd használata nagyon könnyű.

A mérőrúdnak különböző funkciói vannak: hosszirányú, átlós, szimmetriamérés stb., melyek segítik a műhelyt, hogy számtalan feladatát a lehető legrövidebb idő alatt tudja végrehajtani.

Ellentmondásmentes minőségtanúsítás

Az Autorobot adatlapokat hosszú történetük során nagyon tiszta és érthető rendszerbe foglalták, ami különleges információkat tartalmaz az alváz és a kocsitest méreteire vonatkozólag. Az adatlapfájlok rajzokat és számszerű adatokat tartalmaznak, továbbá az aktuális mérőpont fotóját is. Sőt az adatlap azt is megmutatja, hogy melyik mérőszerszámot kell használni a jármű aktuális pontján.

A 2D mérőrúdnak két változata van. A „Cali-Tram 300MB” típus kisebb felszereltségű, műanyag hengerben kapható, adatlap CD-vel.

A 300 MC kézitáskában, gazdagabb mérőszerszám-tartalommal és természetesen adatlap CD-vel kiegészítve. Az adatlap CD éves előfizetéssel frissíthető.

Az adatlapok használatának részletes leírásától eltekintünk, mivel arról már a korábbi mérőeszközökről, rendszerekről szóló cikkekben többször volt szó, tehát értelemszerűen erre a 2D mérőrúdra is érvényesek.

Pere Antal