Eltörölték a karambol utáni vizsgát

Tavaly decemberben, a még hatályba sem lépett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvényhez váratlanul egy kiegészítő paragrafust csatoltak a honatyák. Ennek értelmében 2010. április 1-jétől, ha a biztosító kárszakértője úgy ítélte meg, hogy a biztosított jármű kormányműve, futóműve, illetve karosszériája annyira sérült, hogy közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgára kellett küldeni.

Ameddig ez nem történt meg, a kár kifizetése nem volt lehetséges, vagy csak minimális mértékben. A MABISZ már akkor jelezte, hogy ez az eljárás rendkívül előnytelen a vétlen sofőrök számára, hiszen csak a műszaki vizsgáztatás díja 16–25 ezer forint, amit vagy a vétlen autós állhatott, vagy esetleg polgári peres úton próbálhatta behajtani a károkozón. 2010. február 12. Sérti az autósok érdekeit, és jelentősen meghosszabbíthatja a kárrendezését, hogy áprilistól a biztosítóknak a kárfelvétel során közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlannak minősített járműveket – az üzembentartó költségére – műszaki vizsgára kell küldeniük, ezért a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) határozottan tiltakozik ellene – mondta Trunkó Barnabás, a MABISZ főtitkára az MTI-nek.

2010. október 28. Az Országgyűlés az autósok érdekeit tartotta szem előtt. Mégsem kell műszaki vizsgára küldeni a balesetekben megsérült vétlen autókat, hogy a tulajdonos kártérítéshez juthasson – erről döntött az Országgyűlés október 28-án. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) üdvözli a fogyasztóbarát módosítást, mert így végre megszűnt az autósok kiszolgáltatottsága és a márkaszervizek egyoldalú előnye. Emellett a döntés azt jelzi: a törvényhozás is egyetértett azzal a biztosítók által képviselt állásponttal, hogy a gépjárműkárok rendezésekor elsősorban az autósok szempontjait kell figyelembe venni. Az Országgyűlés ismét átlátható és igazságos helyzetet teremtett az autósoknak azzal, hogy hatályon kívül helyezte ezt a rendelkezést.

„A MABISZ üdvözli ezt a fogyasztóbarát döntést, hiszen ezzel a korábban 4 millió autóst sértő problémát sikerült megszüntetni. Örülünk annak is, hogy a kormány a tárgyalások során a biztosítók szakmai javaslatait meghallgatta, és figyelembe vette azokat a törvénymódosítás előkészítésekor” – jelentette ki Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára. Más könnyítést is tartalmaz az Országgyűlés döntése az autóstársadalom számára. Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást is, amelynek értelmében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések esetében továbbra is 60 nap áll az autósok rendelkezésére ahhoz, hogy – jogkövetkezmény nélkül – rendezhessék díjtartozásukat. Ezt a fogyasztóbarát módosítást – amely hatályon kívül helyezte a tervezett szűkebb, 45 napos határidőt – szintén a MABISZ javasolta. A főtitkár üdvözölte, hogy a kormány osztja a biztosítási szakma elképzeléseit, és rámutatott: láthatóan a honatyák is fontosnak tartják a biztosítással kapcsolatos területek szabályozását, hiszen a különadó bevezetése és a devizahitelesek megsegítése óta ez volt az első pénzügyi tárgyú törvény, amelyet a képviselők megszavaztak. (Forrás: bevezetem.hu)