A jövő Volvójában a karosszériaelemek akkumulátorként működnek

Képzeljünk el egy autót, melynek karosszériája feltölthető akkumulátorként működik. Akkumulátorként, amely vezetés közben eltárolja a fékezési energiát, és akkor is energiát tárol, ha éjjel bedugjuk a hálózatba újrafeltöltésre. Jelenleg ez csak egy nagyszerű ötlet, de már végeznek teszteket, melyek célja, hogy ez a vízió realitás legyen.

A Volvo egyike a kilenc résztvevőnek (egyben az egyetlen autógyártó) egy nemzetközi anyagfejlesztési projektben. A projekt 3,5 millió eurós EU-támogatást kap, és a londoni Imperial College koordinálja. Egy kompozit keveréket fejlesztenek karbonból és polimer műgyantából, amely több energiát tud tárolni és gyorsabban feltölthető, mint a hagyományos akkumulátorok. Mindeközben az anyag rendkívül erős és rugalmas, vagyis felhasználható az autó karosszériaelemeinek gyártásakor is. Számítások szerint egy autó tömege akár 15%-kal is csökkenthető, ha acél helyett az új anyagból készül a karosszériája.

A projekt 3 évig tart. Az első fázisban egyrészt a kompozit anyag fejlesztésére fókuszálnak, másrészt arra, hogyan lehet majd ipari nagyságrendben előállítani. Az akkumulátorokat csak az utolsó ütemben szerelik be az autókba.