IP-Phon szárítórendszerek Magyarországon

Az IP-Phon nem egy átlagos szárítórendszer. Működése során egy egészen briliáns ötletet használ ki, nevezetesen azt, hogy a fényezőfülkéktől független, önálló hőellátással rendelkezik; a meleg levegőt egyenesen a szárítani kívánt munkadarabra irányítja, időt és energiát takarítva meg ezzel.

Az IP-Phon működési mechanizmusa

Az IP-Phon egy magas teljesítményű ventilátor és egy direkt égő kombinációja. Működési sajátossága, hogy a felmelegített levegőt
(65 oC) a fényezőfülke négy sarkába telepített fúvókarendszeren keresztül egyenesen a festett munkadarabra irányítja. A fúvókák irányíthatóak, így a vízszintes és függőleges felületeket egyaránt jól szárítja.

A szárítórendszer egyaránt használható a festékek szikkasztására és szárítására is. A bázisfesték felhordásánál az egyes festékrétegek felhordása között a gyors szikkasztás érdekében elegendő, ha az IP-Phon aktiválva van. A fúvókákkal kisugárzott és irányított forró légsugár erősíti a vízkomponensek párolgását a bevonatból. Ez a művelet a fényezőfülke működésével egyidejűleg, a szórási szakaszban történik. A lakkréteg felhordását követően a festőkabin szikkasztási fázisa következik, majd a fényezőfülke kikapcsol és a szárítóprogram aktiválja az IP-Phon rendszert.

Az IP-Phon használatának előnyei

Az IP-Phon szárítórendszer műszaki karakterisztikájának köszönhetően számos előnnyel rendelkezik. Ezek közül az egyik legfontosabb a szikkasztási és szárítási idők lerövidülése. Az IP-Phon használatával a munkadarab hőmérséklete 10 perc alatt éri el a 60 oC-ot. Ez lehetővé teszi a gyorsabb munkavégzést, és az ebből adódó hatékonyságnövekedést. Egy karosszériaelem (pl. oldalajtó) szikkasztása az IP-Phon használatával kb. 5 percre rövidül a szokásos 15–20 perc helyett.

Az IP-Phon másik fontos előnye a jó adaptálhatóság és egyszerű beszerelés. A rendszer úgy lett kialakítva, hogy könnyen telepíthető legyen minden típusú festőkabinba, alacsony hőkapacitása (35 kW) révén szakhatósági engedélyeztetés nélkül is. Így nem szükséges a meglévő gépészet lecserélése, ami szintén költségmegtakarításként jelentkezik.

Az IP-Phon dupla szűrőrendszerrel van ellátva: szintetikus szűrő a levegőbeszívásnál és szintetikus szűrőpanelek a fúvókák előtt. A dupla szűrőrendszer minimalizálja a festőkabin rendszerében lévő szennyeződéseket, elősegítve ezzel a fényezés minőségének tökéletességét.

Az IP-Phon használatával jelentős üzemeltetésiköltség-megtakarítás érhető el. Egy 5 perces IP-Phon szikkasztási ciklushoz szükséges tüzelőanyag-felhasználás mindössze 0,30 m3 földgáz vagy 0,25 kg LPG és áramfogyasztása is alacsony.

Az IP-Phon működési mechanizmusának köszönhetően a fényezők teljes mértékben ki tudják használni a modern vizes bázisú termékeket anélkül, hogy ehhez meg kelljen változtatniuk festési szokásaikat. Az IP-Phon szárítórendszer alkalmazása tehát számos, a szikkasztás és szárítás gyorsaságát, minőségét és ezáltal tevékenységük hatékonyságát javító előnyhöz juttatja felhasználóit, növelve ezzel piaci versenyképességüket. Az IP-Phon szárítórendszer az Industrieplan Kft. forgalmazásában már Magyarországon is elérhető.

Az Industrieplan Kft. teljes körű – tanácsadást, beszerelést, szervizelést, javítást, karbantartást stb. tartalmazó – szolgáltatáscsomagot kínál a termékekhez.