IP-Drytech - szárítás felsőfokon

A vizes bázisú festékek nem jelentenek többé problémát.

Az autófényezés munkafolyamata nem nélkülözheti az egyenletes hőmérsékletet biztosító professzionális szárítórendszereket. Csak így érhető el, hogy a munkadarabokon hibátlan, hosszú élettartamot biztosító, korrózióbiztos bevonat képződjön. Az IP-Drytech hőellátó egységek tökéletes megoldást kínálnak, melyek a csökkentett levegőnedvesség-tartalom, valamint a fülkébe fújt levegő hőmérsékletének stabilitása és eloszlása által rendkívül kedvező eredmények elérését teszik lehetővé a munkadarabok festése, szikkasztása és szárítása terén.

A tökéletes szárítás elengedhetetlen feltétele a külső hőmérséklettől és légáramtól független stabil hőmérsékletérték. Ezt az IP-Drytech hőellátó rendszerek a pontos hőmérséklet-szabályozó egység és a moduláló gázszelep együttes munkájával valósítják meg. Az IP-Drytech hőellátó rendszer egy gázüzemű közel 100% hatásfokkal működő energiatakarékos rendszer, amely alkalmas a fényezőkabinok blokkégős rendszerének kiváltására. Hatalmas előnye, hogy az eredeti hőcserélő helyére, bármely festőfülkébe vagy előkészítő légpótló egységébe beépíthető, így képes alkalmazkodni a legkülönfélébb és folyamatosan változó munkakörülményekhez. A régi energiapazarló (pl. „soproni” vagy olasz, német, holland, belga stb.), esetleg „szétégett” hőcserélők helyettesítésével – közel azonos költségen – beépíthető IP-Drytech rendszer korszerű berendezéssé alakítja a meglévő fülkét.

Az IP-Drytech működési mechanizmusáról

Az IP-Drytech rendszer működése a gépészeti egységben pontosan elhelyezett direkt égőn alapul, amely közvetlenül melegíti a levegőt, ami aztán a fülke álmennyezetén keresztül a munkatérbe áramlik. A légpótló egységből származó bőséges légáram az IP-Drytech rendszer által pontosan irányítva lehetővé teszi a helyes gáz-levegő keverékképzést, ezáltal garantálva a tiszta és tökéletes égést minden munkafázisban. A rendszert 100%-os hőhasznosítás, és messze a biztonsági szabályok által meghatározott határértékek alatti emisszió jellemzi. Üzemeltethető földgázzal, propánnal vagy butánnal.

Az IP-Drytech rendszer egy modern AC1 típusú vezérlőműszerrel kerül beépítésre, amely az alábbi munkafázisokkal működik: szórás és automata ciklus, amely a szikkasztás, szárítás1, szárítás2, hűtés munkafázisokat tartalmazza. Mindegyik munkafázisban lehetséges egyéni üzemidő és üzemi hőmérséklet beállítása.

A rendszer bővíthető HFO funkcióval (emelt hőfokú szikkasztás – vizes rendszer), amely drasztikusan csökkenti a szikkasztási időt két bázislakkréteg felhordása között. A funkció használata közben a HFO által generált hőhullám gyorsan elpárologtatja a festék víztartalmát, és ezzel percek alatt elvégzi a szikkasztást. Egy egyszerű gombnyomással a HFO funkció gyorsan emeli fel, majd csökkenti le újra a fényezéshez szükségesre a festőfülke munkaterének hőmérsékletét.

Az IP-Drytech előnyei

Az IP-Drytech hőellátó rendszerek műszaki karakterisztikájuknak köszönhetően számos előnnyel rendelkeznek. Ezek közül az egyik legfontosabb a gyorsaságból adódó hatékonyság. Az IP-Drytech használatával gyorsan magas hőmérséklet érhető el, így lényegesen lerövidül a szikkasztási és szárítási idő. A fényezést követően a festett felületeken akár azonnal lehet dolgozni, így a járművek átadása pontosan teljesíthető.

Az IP-Drytech másik fontos előnye, hogy használatával jelentős üzemeltetésiköltség-megtakarítás érhető el. A beépített airflow-rendszerű „maxon” gázégő közvetlenül a befúvott levegő áramában helyezkedik el, azaz nincs hőátadó közeg, füstgázkémény és hőveszteség. Ez a hagyományos blokkégős kivitelű rendszerekhez képest jelentős energiamegtakarítást eredményez.

A rendszer jól adaptálható, minden típusú festőfülke generátor vagy légpótló egységhez felszerelhető, így nem szükséges a meglévő gépészet lecserélése. Helytakarékos, a festőfülkében átalakítás nem szükséges, és a fülke gépészetén kívül nincs más helyigénye, ráadásul a hőcserélő által okozott légellenállás megszűnésével több levegő kerül a fülke belső terébe!

A csökkentett levegőnedvesség-tartalomnak, valamint a fülkébe befújt levegő-hőmérséklet stabilitásának és eloszlásának köszönhetően az IP-Drytech-et alkalmazó fényezők teljes mértékben ki tudják használni a modern vizes bázisú termékeket anélkül, hogy ehhez meg kelljen változtatniuk festési szokásaikat.

Az IP-Drytech rendszer alkalmazása tehát olyan előnyöket biztosít a felhasználóknak, amelyekkel javíthatják tevékenységük hatékonyságát és versenyelőnyhöz juthatnak. Ezt a technológiát alkalmazza a legtöbb ipari- és járműfestőfülke-gyártó is.

Az IP-Drytech hőellátó rendszerek már Magyarországon is hozzáférhetőek. Hazai forgalmazójuk az Industrieplan Kft., akik teljes körű – tanácsadást, beszerelést, szervizelést, javítást, karbantartást stb. tartalmazó – szolgáltatáscsomagot kínálnak a termékekhez.