Sika Advanced Technology - csúcstechnológia karosszériatömítéshez

Tömítőanyag problémák

Habár a tömítő- és ragasztóanyagok költsége a javítás egészét tekintve általában nem kulcstényező, gyakran mégis ezek a termékek okozzák a legfőbb problémát, amikor a végeredmény nem éri el az elvárt minőséget. A javítóműhelyek a legtöbb tömítőanyag és festék összeférhetőségéről soha nem tudnak megbizonyosodni, különösen a VOC-törvénynek megfelelő, vízbázisú festékek bevezetése után. Minden egyes rendszer máshogy viselkedik a festék tapadása szempontjából. Néhány tömítőanyag nem fényezhető át minden festékrendszerrel vagy csak meghatározott időn belül. Ezen termékek felhasználóinak szigorúan figyelniük kell ezeket az időkereteket, hogy a későbbi problémákat minimalizálni tudják.

 

A Sika megoldása

A most 100 éves svájci Sika cég kutató- és fejlesztő részlege egy év intenzív munka eredményeként fejlesztette ki a Sikaflex®-AT (Advanced Technology) technológiát. Az új AT technológia egyesíti a sikeres poliuretán- (PUR) és a módosított szilán (MS) technológiákat, ezek legjobb tulajdonságait kombinálva. Ezen új hibrid generáció alkalmazhatósága rendkívül széles, ugyanakkor egészségtudatos munkavégzést tesz lehetővé a szag-, oldószer- és izocianát mentességének köszönhetően.

 

Sikaflex®-527 AT

Az új karosszériatömítő anyag, a Sikaflex®-527 AT használható gépjárműajtók peremtömítéséhez, lemezillesz-tések és lemezátlapolások tömítéséhez, illetve kis igénybevételű ragasztásokhoz is. A Sikaflex®-527 AT 300 ml-es kartusos kiszerelésének köszönhetően egy-szerű kézipisztollyal is könnyen felhordható, de ugyancsak elérhető fehér, szürke, fekete színekben 400 ml-es zacskós kiszerelésben is.

Sikaflex 527 AT karosszériatömítő anyag

 

Sikaflex®-529 AT

Az AT technológia szerint továbbfejlesztett szórható Sikaflex®-529 AT tömítőanyag ideális keskeny varrattömítések – például tornyok - gyári megjelenésű helyreállításához, illetve nagy felületek bevonására is. Kerékjáratok vagy a csomagtér alsó részének kőfelverődés elleni védelméhez és zajcsillapító bevonatként is használható.

SIKAflex 529 AT keskeny varratok tömítésére

A Sikaflex®-529 AT ecsettel is kitűnően eldolgozható az eredeti gyári felület helyreállítása érdekében. Jó állékonyságának köszönhetően nem folyik meg, egy rétegben alkalmazva is jól fed.

Sikaflex 529 AT szórópisztollyal is felhordható SIKA Spray Gun

A fekete és okker színű Sikaflex®-529 AT tömítőanyag elérhető 290 ml-es kartusban, ami a Sika® Spray Gun szórópisztollyal hordható fel. Az anyag rendelhető az eddig megszokott 300 ml-es zacskós kiszerelésben is, amihez Sika Jetflow Gun multifunkcionális pisztoly ajánlott.

 

A megbízhatóság alapja

Az új Sikaflex®-AT termékek több mint 2000 átfényezhetőségi- és festéktapadás teszten mentek keresztül a vezető festékrendszerek használatával és nagyszerűen szerepeltek a vizsgán. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a Sikaflex®-AT egyedülálló termékcsalád a piacon, amelynek átfényezhetőségi tulajdonságai a legmagasabb szintűek.

 

Átfényezés tesztek

A Sika új tömítőanyagai átfényezésre kerültek, először az ún. ’nedves a nedvesre’ eljárással, majd 3, 24, 48 és 72 órával a felhordás után. A Sikaflex®-527 AT és a Sikaflex®-529 AT tömítőanyagok felületének egyenletessége minden esetben tökéletesnek bizonyult.

 

Festéktapadás tesztek

Közvetlenül a javítás utáni vagy a későbbi festéktapadási problémák kizárása érdekében a fényezett mintákat az EN ISO 2409 szabványban előírt hárommilliméteres rácsvágásos módszert alkalmazva vizsgáltuk meg az átfestés után 2 órával, 7 nappal, 1 hónappal majd 6 hónappal később.
Az új Sikaflex®-AT tömítőanyagok ezt az extrém igénybevételt is tökéletesen kiállták.

A Sikaflex-AT festéktapadás tesztjeFestéktapadás teszt Sikaflex termékkel 

 

Tapadástesztek

A ragasztó- és tömítőanyagoknak el kell látniuk a feladatukat, azaz garantálniuk kell a tapadást az alapfelületekhez. Az új Sikaflex®-AT termékek tesztjeit a leggyakrabban használt alapfelületeken, különböző klimatikus vizsgálati ciklusok után, a lefejtéses teszten alapuló, nemzetközileg elfogadott DIN 54457 szabvány szerint végeztük.
Az új hibrid generáció, mint javítóipari megoldás ismét mintaszerű eredményt mutatott ilyen szélsőséges viszonyok között is.
A termékeinket megtalálja országos kereskedőpartnereinknél.

További információért kattintson ide (klikk)!