Műanyag vészhárító - Gyárilag fényezett műanyag felületen horzsolásos sérülés javítása

1. Az előzetesen lemosott műanyag felületet alaposan zsírtalanítsuk (00 695 Solvente Antisilicone Slow-val). Első lépésben az a javaslatunk, hogy az oldószeres zsírtalanító alkalmazása célravezetőbb, mivel az esetleges olaj- vagy kátránymaradványokat tökéletesen eltávolítja a felületről.

 

2. Csiszoljuk a felületet P120–P150 szemcsézetű csiszolópapírral addig, amíg a horzsolásokat teljesen ki nem munkáltuk a műanyag felületből. Az ilyen enyhe sérülések általában a műanyagból kimunkálhatóak.

 

3. Az egész felületet finomítsuk át P180–P220 papírral, majd a széleket finomítsuk tovább P320–P360 szemcsézetű csiszolópapírral, a kiszóródó töltőalapozó tapadása érdekében.

 

4. Dörzsivel csiszoljuk át az éleket, széleket a füller jó tapadása érdekében.

 

5. Újra zsírtalanítsunk, de már 00 660 Quick Cleanerrel, mivel antisztatizálja a műanyagot. 

 

6. Az alapozni kívánt részeket maszkoljuk. 

 

7. A csupasz műanyag felületet alapozzuk Energy Spray Line EL 010 Plastic Primerrel, vagy a Lechler termékválasztékából a műanyag típusának megfelelő műanyag alapozóval, (pl. 04 363 Universalplast, Mac 0, Macrofan Plastic Color Primer).

 

8. A Macrofan HS System kártyarendszer segítségével megfelelő színtónusú töltőalapozót tudunk választani. Válasszunk a végső bevonathoz közeli árnyalatot (ha a receptúra nem rendelkezik máshogy), mivel így a fedőfesték felhasználását csökkenteni tudjuk.

 

9. Databox segítségével keverjük ki a kiválasztott színt a Mac 75 Macrofan Color Rapid Füllerből, a javítás mérete miatt extra gyors alapozót használjunk. Természetesen a Lechler termék választékából más füller is használható. 00 760 Flessibilizante használata szükséges, lásd: technikai adatlapok.

 

10. Miután az EL 010 Plastic Primer 15–20 percet szikkadt, a töltőalapozóval vonjuk be a javítandó felületet két vékony rétegben.

 

11. Száradás után óvatosan csiszoljuk meg a fényezendő felületet P360–400 szemcsézetű papírral szárazon, majd a nehezen hozzáférhető helyeken nedvesen igazítsunk rajta. 

 

12. A fényezni nem kívánt részeket maszkoljuk le, majd 00 660 Quick Cleanerrel zsírtalanítsuk a felületet, ezzel a lépéssel befejeződött az alkatrész előkészítése, fényezésre.


Farkas Endre: Így festünk mi – Autófényezési kézikönyv című könyvének kiadója a Kaméleon Mix Kft. A kiadvány A4 méretű, 240 oldal terjedelmű, több száz képpel gazdagon illusztrált.