A szőnyegrögzítés javítása

Az alábbiakban ismertetett technológia bizonyára más típusok hasonló problémájának megoldásához is ad ötletet a javítónak. A Ford ajánlása szerint a munkaidő 0,3 óra egy oldalon vagy 0,5 óra mindkét oldal esetén.

 A javításhoz egy oldalon a következő elemekre van szükség:
    -1 db. önmetsző M4x20 csavar,
    -1 db. M4 alátét,
    -4 habbetét,
    -Velcro ragasztószalag (16 mm x 100 cm tekercs –
       elegendő 10 küszöbburkolathoz),
    -Szilikon eltávolító.

 

A burkolat eltávolítása

A küszöbburkolatok eltávolításával kell kezdenünk, a műszerfal-oldali burkolattal kezdve (patentos), majd az oldalborítás következik (két műanyag rögzítő). Ez után a küszöbburkolat eltávolítható óvatosan felfelé emelve, hogy mind a hét rögzítő elengedjen.


Az oldalburkolat eltávolítva. A padlón látható néhány eszköz, ami a javításhoz szükséges 

 

A szőnyegvezető

A kiemelt szőnyegvezetőbe egy 3 mm-es furatot kell készíteni (lásd a képet). Ezt a vezetőoldalon alulról kell végrehajtani. A furatnak központosnak kell lennie a rögzítő „villái” között. Nyomjuk helyére a rögzítőt és csavarozzuk be az önmetsző csavarral, miután az alátétet felhelyeztük rá. A csavarral kiegészített vezető nem fog kimozdulni feszítés hatására, és így nem engedi el a szőnyeget.
A következő lépés a négy habdarab megfelelő helyre rögzítése. A betétel célja, hogy puha alátámasztást adjanak a szőnyegnek, mikor az a megfelelő helyen rögzítve van.


Egy 3 mm-es furatot fúr
 

A habdarabok helyének megtisztítása után csak a két elem egy sarkánál távolítsuk el a fóliát és a két habdarabot a szőnyegvezető végéhez ragasszuk (lásd a képet). Ezután távolítsuk el az egyik éppen felragasztott habdarabról a felső fóliát (a másodikról nem szabad leszedni a szükségesnél hamarabb, így elkerülhető a kosz és a por beleragadása a felületbe). A harmadik darabról is vegyük le a fóliát az egyik oldaláról, és nagyon óvatosan ragasszuk fel az első darab tetejére. Ezután jön a negyedik habdarab, a fóliákat eltávolítva, a korábbi alapos munkát megismételve, ragasszuk fel a helyére.


Az önmetsző csavar és az alátét beszerelve


A négyből három habdarab már a helyén van

 

A felső fólia

Most már négy habdarab van két oszlopban. Ne vegyük le a védőfóliát a két felső darabról. A habdarabok elegendő alátámasztás biztosítanak a szőnyegnek, így az óvatosan rögzíthető a Velcro szalaghoz.
A következő lépésben figyelmünket a küszöbburkolatra irányítsuk. A szilikon-eltávolítóval alaposan megtisztítjuk a küszöbburkolat azon részét, ahova a Velcro szalagot fogjuk felragasztani. Megjegyzés. A környezeti hőmérsékletnek 15 ºC fölött kell lennie, amikor felragasztjuk a tekercsből vágott 10 cm-es Velcro szalagot (a tekercs 10 küszöbburkolatra elegendő). A Velcro hátuljáról eltávolítjuk a fóliát, majd óvatosan beigazítjuk a megtisztított felületre, a küszöbburkolat széle mentén, mielőtt alaposan a burkolatra ragasztanánk.


Szilikoneltávolítót a burkolat megtisztításához, ahova a Velcro felragasztásra kerül


A védőfólia eltávolítva


A küszöbburkolat a helyére kerül


A Velcro-t és a szőnyeget óvatosan össze kell nyomni

 

Összeszerelési műveletek

Ahogy az ábrák mutatják, az összeszerelési művelet három lépésből áll. Az A lépés a küszöbburkolat beigazítása a küszöb mentén. A B lépés a szőnyeg belenyomása a Velcro szalagba és végül, a C lépésben a küszöbburkolatot helyére kell nyomni a küszöbben, mikor meggyőződtünk róla, hogy minden megfelelően be van igazítva. A beszerelés után ellenőrizni kell a küszöbburkolat szőnyeget fedő részénél, hogy a szőnyeg megfelelően illeszkedik-e. Ha úgy találjuk, hogy módosítani szükséges, akkor óvatosan emeljük ki a küszöbburkolatot és végezzük el a módosítást, mielőtt újra visszahelyeznénk a burkolatot. Figyelem: Ne terheljük a szőnyeget a beszerelés után 24 órán keresztül.


Beszerelés: 1. Küszöbburkolat, 2. Küszöb, 3. Habdarab, 4. Velcro szalag, 5. Szőnyeg