A száradás új dimenziója

Az Axalta Coating System csoport egy új fejlesztésű színtelen lakk segítségével már 5 perc utáni lakkszáradást biztosít 60 0C-os tárgyhőmérsékleten vagy 15 perc elteltével 40 0C-os tárgyhőmérsékleten.

Pár hónapja még nekünk is nehéz volt ezeket az információkat elhinni. Arról már hallottunk, hogy gyorsítóval és egyéb speciális adalékokkal lehetséges a lakk száradásának extra gyorsítása. Arról viszont nem, hogy ilyen rövid száradási idő után is már megfelelő lenne a lakk keménysége, plusz a lakk gyors polírozhatósága és a kiváló fényessége egy­idejűleg is megvalósuljon!

Az eddigi ismereteink szerint a lakkok vagy gyorsak, és akkor ennek hatására érzékenyebbek és csak kisebb felületekre alkalmasak, vagy kiváló fényességűek, de ezzel párhuzamosan lassabban száradnak.

A tapasztalatunk az volt, hogy a gyors száradást és a kiváló fényességet egyidejűleg csak átmenetileg őrizhetik meg a „gyorsított” lakkokkal, mert pár hét elteltével láthatóvá válhat a fényvesztésük.

HOGYAN LEHETSÉGES, HOGY ILYEN RÖVID IDŐ IS ELEGENDŐ?

Ennek magyarázata, hogy az új fejlesztésű lakk a levegő páratartalmát is felhasználja a száradáshoz és az átkeményedéshez. A száradást nemcsak a meleg, hanem a relatív páratartalom is elősegíti, és így nagymértékű szárítási idő csökkenés érhető el.

Ehhez kétféle edző áll rendelkezésre, a relatív páratartalom függvényében:

Standox VOC-Xtreme Hardener/Edző

– Szárítás 5 perc 60 °C-os tárgyhőmérsékleten.

– Szárítás 15–20 perc 40–45 °C-os tárgyhőmérsékleten.

– Alkalmazható légszárítás mellett is, alacsony relatív nedvességtartalomnál.

Standox VOC-Xtreme Hardener Air/Edző

– Szárítás 45–60 perc 20 °C-os környezeti hőmérsékleten.

A Standocryl VOC-Xtreme Lakk használatával nagy mennyiségű energiát takaríthat meg, mind a 60 0C-os fülkében történő szárításkor, mind a kisebb hőmérsékleten 40 0C-on való fülkeszárításkor, vagy a levegőn történő szárításkor (környezeti hőmérséklet).

Ez tehát azt jelenti, hogy ennek az energiahatékony lakknak a használatával valóban pénzt takaríthat meg, minőségi kompromisszum nélkül!

Fontos, hogy a fényezőfülkében való alkalmazásakor minden esetben be kell tartani a munka-egészségügyi előírásokat, amelyeket a termék adatlapjai (TDS, MSDS) leírnak. Csak olyan bázisfestékkel használható, amely a lakk alkalmazása előtt beedzésre is került.

Ezt az új színtelen lakk technológiát nemcsak a Standox használja a K9580-lakknál, hanem a SpiesHecker a CC8800-lakknál és a Cromax (volt DuPont) a CC6700-as lakknál is.

Bővebb információ a magyarországi hivatalos forgalmazótól:

ARD Color Kft.

Fót, József Attila út 23/A

miklos.lanczki@ardcolor.hu

webmaster@ardcolor.hu

www.ardcolor.hu

LANCZKI MIKLÓS
műszaki vezető
okl. vegyészmérnök
Személyautó- és haszonjármű fényezőanyagok