A Toyota kiválasztotta a lítiumion-akkumulátorok reciklálását végző európai partnerét

A Toyota Motor Europe (TME) bejelentette, hogy a belgiumi székhelyű Umicore N.V. vállalatot választotta ki partnerül a lítium-ion akkumulátorok környezetbarát reciklálására Európában. Lítium-ion akkumulátorok két új Toyota-modellben is megtalálhatók: a nemrégiben bemutatott hétüléses Toyota Prius+ modellben és a Toyota Prius Plug-in Hybridben, amelynek európai bevezetése jelenleg folyik.

A feltölthető akkumulátorok reciklálását az Umicore a szabadalmaztatott Ultra Magas Hőfokú (UHT) olvasztási technológiával végzi. Ez az eljárás lehetővé teszi az értékes összetevők – például a kobalt, a nikkel és a réz – költséghatékony és környezetkímélő kinyerését az elhasznált lítium-ion akkumulátorokból. Az Umicore www.batteryrecycling.umicore.com világ egyetlen olyan vállalata, amely Németországban és az USA-ban is fenntart egy-egy üzemet, amelyek kifejezetten a hibrid vagy elektromos hajtású járművek akkumulátorainak szétszerelésével foglalkozik; az így kinyert anyagokat a belgiumi Hobokenben működő létesítménybe szállítják. A két vállalat jelenleg az együttműködési megállapodás részleteit véglegesíti.

A TME tavaly októberben vált az első európai OEM-vállalatok egyikévé, amikor bejelentette a 2000 óta értékesített Toyota és Lexus full hibridekben található nikkel-metál hidrid akkumulátorok reciklálására vonatkozó új együttműködési megállapodását.

E partnerkapcsolatok alkotják a Toyota azon tervének alapját, hogy a vállalat teljes egészében támogatja az Európai Bizottság által kiadott 2006/66/EC Akkumulátor Direktíváját, amely megteremti az akkumulátorok begyűjtésének és feldolgozásának jogi kereteit Európában. Ennek eredményeképpen a Toyota Motor Europe jelentősen túlteljesíti az Európai Bizottság által meghatározott, a reciklálás hatékonyságára vonatkozó célkitűzéseket.