Ünnepélyes alapkőletétel a Kecskeméti Főiskolán

A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt járműipari képzést szolgáló intézet ünnepélyes alapkőletételére került sor április 3-án a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán. A Járműtechnológia Tanszék új épülete közel másfél milliárd forintos uniós támogatással épül fel.

Az ünnepélyes eseményen a hivatalos beszédek sorát dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora indította, aki elmondta, hogy a főiskolán számos járműipari fejlesztés indult az utóbbi időben. Köszöntőjében Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója beszámolt arról, hogy a főiskolával és a Knorr-Bremsével közös duális képzés keretében szeptembertől 26 hallgató kezdheti meg tanulmányait, üdvözölte az oktatásfejlesztési terveket, és kijelentette, hogy a cél világos: Kecskemét Európa és Magyarország egyik meghatározó autóipari központja legyen.

Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere támogatását fejezte ki a főiskola programjaihoz, a projekt vezetője, prof. dr. Palkovics László beszédében megköszönte az eddigi munkát, de kitért arra, hogy még több kutatás-fejlesztési projekt indul a közeljövőben, és a munka nagy része még hátravan. A beszédeket követően elhelyezték a tanszék alapkövét, melybe tervdokumentáció, a projektben részt vevők névsora, 2012-es pénzérme, a város zászlaja és aznapi sajtó került.

Az uniós pályázat keretében épülő legkorszerűbb műhelyekkel és laborokkal felszerelt, minden igényt kielégítő közel 2000 négyzetméteres új intézet nemcsak az oktatás, hanem a járműipari kutatás-fejlesztés bázisa is lesz. Az alagsorral együtt háromszintes épületben többek között helyet kapnak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsialrendszerek vizsgáló- és mérőberendezései. Az intézetben kialakítanak a mechatronikai komponensek vizsgálatára alkalmas környezetállósági, jármű-elektronikai és a régióban egyedülállóan egy teljes járműfényező laboratóriumot is. Az új épület lesz a bázisa a 2012 szeptemberében induló járműmérnöki képzésnek, a tervek szerint decemberben már a kész tanszék avatóját lehet megünnepelni.

A Mercedes-Benz gyár Kecskemétre településével fontos járműipari központtá válik Kecskemét, ahol sok jól képzett szakemberre van szükség. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának célja, hogy a járműipar igényeinek és az európai trendeknek megfelelő járműipari képzési rendszert hozzon létre. A főiskola így hosszú távon a Mercedes-Benz és beszállítói igényeinek megfelelni tudó, felsőfokú járműipari szakemberek képzését tudja biztosítani. 2012 szeptemberében – a felsőoktatásban az országban elsőként – a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán a járműmérnöki alapszakon beindul a gyakorlatorientált/duális típusú képzés.