Együttműködés a MAJOSZ és a NAACAM között

2012. március 30-án az Autóipari Alkatrészgyártók Dél-afrikai Szövetsége (NAACAM) és a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) elindította a Dél-afrikai Köztársaság / Magyarország Autóipari Üzleti Hetet. A rendezvény hivatalos megnyitójára Budapesten került sor Roger Pitot, NAACAM-ügyvezető igazgató és Klujber Dénes, MAJOSZ-társelnök részvételével. Az Üzleti Hét célja, hogy a szövetségek kölcsönösen tájékoztassák egymást járműiparuk képességeiről, illetve, hogy a két ország közötti kereskedelmi és beruházási lehetőségek áttekintésre kerüljenek.

Hosszabb távon a két szövetség ösztönözni fogja az alkatrészgyártókat, hogy adjanak tájékoztatást magukról és termékeikről, mely információkat a másik ország szövetségének tagjai e-mailben rendszeresen megkapnak. A Magyar Nagykövetség dél-afrikai gazdasági tanácsosa, dr. Mészáros Kálmán kezdeményezte és segíti elő az ajánlatok kölcsönös cserélésének folyamatát.

A Dél-afrikai Köztársaság / Magyarország Autóipari Üzleti Héthez a következő magyar vállalatok csatlakoztak:

Ajkai Elektronikai Kft., Csavar- és Húzottáru Zrt., Exir Hungary Aktivator Zrt., Ghibli Szállítmányozási Kft., STS Technology, Rudolph Autóipari Logisztikai Kft., FVV Ltd., FALCON-VISION Zrt.

Magyarországhoz hasonlóan, körülbelül 400 autóipari vállalat működik Dél-Afrikában. A következő járműgyártók vannak jelen: Mercedes Benz, BMW, Volkswagen, Nissan / Renault, Toyota, General Motors és a Ford. Emellett számos teherautó- és buszgyártó szerel össze járműveket. 2012-ben mintegy 600 000 új jármű gyártását tervezik Dél-Afrikában. A világ 20 legjelentősebb első szintű beszállítójából 15 jelen van. Összesen 120 első szintű beszállító van a piacon, amelyeknek 75%-a multinacionális cég. Évente 55 millió euró értékű import autóalkatrész érkezik Dél-Afrikából Magyarországra, melynek 60%-át katalizátorok és kipufogórendszerek, 40%-át belső bőrelemek, valamint kábelezés teszi ki.