Regisztrációs adót terveznek Szlovákiában

Regisztrációs adó bevezetését tervezi a luxus és a felső-közép kategóriába tartozó személygépkocsikra a leendő szlovák kormány – adta hírül a pénzügyminiszteri poszt várományosa, Peter Kazimír közlését megerősítve a Hospodárské Noviny, szlovák gazdasági napilap pénteken.

A pénzügyi tárca leendő vezetője szerint a regisztrációs adó összegét vélhetően a gépkocsik motor-hengerűrtartalmának és károsanyag-kibocsátásának függvényében állapítanák meg. Az új adó bevezetését a költségvetési deficit csökkentésének szükségessége indokolja.

„Biztos nem a Skodákat érinti majd a dolog" – utalt Peter Kazimír az új adó által érintett gépkocsi-kategóriákra.

A regisztrációs adó azonban így is évi több ezer gépkocsit érinthetne, hiszen Szlovákiában csak februárban csaknem 800, a prémiummárkák csoportjába tartozó új személygépkocsit regisztráltak. Peter Kazimír az adó lehetséges összeghatárait nem pontosította.

Robert Fico leendő kormányának gazdasági intézkedései kapcsán a pozsonyi sajtó által az utóbbi hetekben többször idézett közgazdászok, Ódor Lajos és Michal Horváth szerint a regisztrációs adó vélhetően progresszív adó lesz, felső összeghatára pedig alighanem 1500 euró körül mozog majd. Egy ilyen forgatókönyv esetén a regisztrációs adó akár évi 24 millió euró költségvetési többletbevételt hozhatna a leendő szlovák kormánynak.