Gyári adatok, egyenesen a gyártótól

„Régen minden egyszerűbb volt” – véli az autószerelők többsége. Valóban, a több mint 15 000 különböző autótípus szerelési információit fejben tartani lehetetlen. A csoportmentességi rendelettel komoly esélyt kaptak a független szervizek, hogy bizonyítsák, képesek elvégezni azokat a feladatokat, amelyek a rendelet életbe lépése előtt a márkaszervizek privilégiumát képezték.

 

 

 

 

A Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF) a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett vizsgabiztos-oktatások során a szerzői jogi órákon vesz részt, itt szerezte azt a sajnálatos tapasztalatot, hogy sokan nem is tudják, hogyan, mennyiért, milyen feltételekkel érhetőek el legális módon a márkafüggő, gyári adatbázisok.

Éppen ezért 2011-ben a JAF összegyűjtötte, majd a honlapján a jogvédett termékek/szoftverek menüpontjában www.jaf.hu is megjelentette az egyes márkákhoz tartozó szerelési utasítások elérhetőségét, árait, feltételeit, majd 2012 januárjában frissítette az adatokat az aktuális árakkal, árfolyamokkal. Ezek a JAF honlapján a letöltések menüpontból táblázatos formában is elérhetőek, nyomtathatóak.

Az interneten több helyen is értékesítenek járműtechnikai adatbázisokat, útmutatókat a gyárak által meghatározott összegek töredékéért, ezek azonban nyilvánvalóan illegálisan kerültek ki az internetre. Éppen ezért a JAF mind a 23 személygépjármű-importőrrel, 13 haszongépjármű-importőrrel, illetve 6 motorkerékpár-importőrrel felvette a kapcsolatot, hivatalos nyilatkozatot kérve arról, hogy a márkák tulajdonosai vagy akár az importőrök adtak-e engedélyt a szoftverek töredékáron történő értékesítésére.

A JAF-hoz lapzártánkig számos importőr juttatta el nyilatkozatát, melyekből egyértelműen kiderült, hogy egyetlen márka esetében sem adták át, illetve engedélyezték az adatbázisok, szoftverek többszörözési jogát. Az is kiderült, nem szerződött partnerek árulták töredékáron a szoftvereket, hanem egyszerű kalózkodásról volt szó. Érdekességként megjegyeznénk, hogy általában még az alkatrészrendelő programokért is fizetni kell a gyártóknak.

Így nem volt akadálya annak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a JAF-fal együttműködve töröltesse a legnépszerűbb járműtechnikai szoftvereket illegálisan árusító oldalakat. Az egyik ilyen (a truckdiag.5mp.eu) több mint 100 különböző szoftvert szerepeltetett, az oldalra közel 1 000 000 rámutató link hivatkozott. Ezek mára mindössze arról tájékoztatják a látogatókat, hogy a szerzői jog megsértése miatt a jogtulajdonosok töröltették a hivatkozott oldalt. Az oldalak egykori tulajdonosa ellen hatósági eljárás folyik. A JAF kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a vásárlások, illetve az egyéb tranzakciós szálakat is megnyugtatóan elvarrják.

A JAF a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy a kevésbé népszerű, de jogsértő tartalmakat tároló honlapok is eltűnjenek az internetről. A felvilágosító, prevenciós munka áldásos hatásai egyébként érezhetőek, egyre gyakrabban keresik meg autószerelők, illetve a gépjárműfenntartó ipar egyéb szereplői a testületet információért, illetve különböző javaslatokkal.

A JAF együttműködik az Autószerelők Országos Egyesületével, az Európai Autószervizek Egyesületével, a Gépjármű Vizsgálóállomások Országos Egyesületével, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és igyekeznek minden autószerelő műhelybe eljuttatni azt a táblázatot, amely tartalmazza a valós árakat és feltételeket.