Mitsubishi-iMiEV észt kormánymegrendelésre

A Mitsubishi október végén bejelentette, hogy leszállította az első ötven darab új generációs, elektromos hajtású (EV) i-MiEV modellt abból az 507 darabból, amit Észtország kormánya rendelt meg. Az ötvendarabos i-MiEV szállítmánnyal megkezdődött az eddigi legnagyobb i-MiEV megrendelés teljesítése. Az észt fővárosban, Tallinnban október 21-én ünnepélyes keretek közt, Andrus Ansip észt miniszterelnök és Észtország kormányának több tagja jelenlétében adták át az autókat.

Az 507 darab i-MiEV szállításáról szóló megállapodás a Mitsubishi Motors Corporation (MMC) és Észtország kormánya közti, 10 millió tonna károsanyag-kibocsátási jog megvásárlásáról szóló szerződés eredménye, mely 2011 márciusában köttetett. Az észt kormányzat a közintézményekben kívánja felhasználni az i-MiEV modelleket, élve a Kiotói Egyezményben lefektetett Zöld Befektetési Rendszer lehetőségeivel. Az MMC azt tervezi, hogy a 2011-es pénzügyi év végéig a teljes megrendelt mennyiséget leszállítja Észtország számára.

Az észt kormány a szociális ellátás területén alkalmazza majd az i-MiEV modelleket. Mindez része a kormány azon tervének, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az elektromos hajtású járműveket, ezzel is mérsékelve az ország CO2-kibocsátását. Az észt kormány már többféle támogatást is bevezetett az EV-vásárlásokra, és fejleszteni kívánja a feltöltő-infrastruktúrát is. Az EV-k észtországi népszerűsítéséhez az MMC is hozzájárul, technikai támogatást nyújtva az észt kormány számára a CO2-szint csökkenésének mérésében; emellett a vállalat azt tervezi, hogy ez év novemberében megkezdi az országban az i-MiEV nyilvános forgalmazását.