Autólopások Magyarországon

A K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője, Kaszab Attila szerint bár az elmúlt években egyre csökkent az ellopott járművek száma, még mindig több ezer autót tulajdonítanak el évente. Budapesten és Pest megyében történik az összes eset 74%-a, de Bács-Kiskun és Fejér megye is erősen érintett területnek számít – mondta.

Az ORFK adatai szerint a 2010-ben eltulajdonított 6109 jármű túlnyomó része személygépkocsi, összesen 4885 darab. Bár 2009-hez képest az összes ellopott járművek száma 4,5%-kal csökkent, a személygépkocsiknál ez a kedvező tendencia alig jelentkezett, szinte ugyanannyi személyautót vittek el. Emelkedett a lopások száma Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Csökkent ugyan az esetek száma az előző évekhez képest, de a többi megyével összehasonlítva még mindig kiemelkedően magas Budapesten, ahol az összes személyautólopás 62%-a, 3777 eset történt. Legjobb a helyzet Békés, Vas és Nógrád megyében, ahol tavaly kevesebb mint 35 autót tulajdonítottak el.

„Azt sajnos nem tudjuk megakadályozni, hogy az autólopások teljesen megszűnjenek, de casco szerződésben vállalt kártérítési összeggel esélyt adunk az újrakezdésre. Ma már havi néhány ezer forintos költséggel megvásárolható a védelem a saját hibából okozott vagy a lopás miatt keletkezett kár ellen. A piacon egyre több megfizethető, egyéni igényekre szabott casco-megoldás elérhető a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellett. A használt autók számára is versenyképes, alacsony havidíjas casco-konstrukciókat talál, aki előre gondolkodik és rászánja az idejét a számára megfelelő ajánlat kiválasztására” – teszi hozzá Kaszab Attila.