Sika hírek

2010. október 8-án ünnepelte a Sika cég 100 éves jubileumát. Kaspar Winkler 1910-ben indította el új cégét a Sika-1 adalékanyaggal, ami a habarcsot vízzáróvá tette. A vállalat már nyolc évvel az alapítása után áttörő sikert ért el, amikor is a Svájci Szövetségi Vasutak a Sika-1 anyaggal oldotta meg az akkor elektromos vontatásra kiépített Gotthárd-alagút víz elleni szigetelését.

A 100 éves családi vállalatot a Burkard-Schenker család, az alapító leszármazottai az 1970-es években tőzsdére vitték, de megtartották a részvények többségét. Az alaptőke tovább növekedett más területek, így pl. az építési vegyi anyagok vagy a gépjárműipari anyagok révén. Az utóbbi tíz év volt a legviharosabb: az eladások 2 milliárd svájci frankról 4,6 milliárd svájci frankra nőttek, ehhez a 2000 óta felvásárolt több mint 40 vállalat nem kis mértékben járult hozzá. Az alkalmazottak száma ezen időszak alatt 8000-ről 12 500-ra nőtt.

A Sika és a Jaguar Landrover közösen fejlesztette ki az új, alumínium Jaguár XJ modell valamennyi, a törésmechanizmust támogató ragasztási, tömítési, megerősítési és védelmi technológiáját. Ilyenek pl. a SikaReinforcer® komponensei, a duzzadó SikaBaffle®, a Sika Expanding Extrusion, a SikaReinforcer®, a Structural NVH Application, a Sika Roof Bonding ragasztó és a Sikaflex®Direct Glazing Adhesives valamennyi gépjárműüveg ragasztásához.

A Sika Automotive és a Jaguar Landrover kapcsolata 2003-ban kezdődött négy csekély mértékű SikaBaffle® felhasználással a Freelander típusnál. 2004-ben a Sika Automotive elnyerte az első SikaReinforcer® megbízatást a Discovery 3-ra, a jármű teljes akusztikai csillapító csomagjára.

A 2010-es év nemcsak a Sika 100 éves évfordulója volt, hanem ez az év egyben mérföldkő a Sika Automotive PUR OEM Direct Glazing üzletág életében is. 2010 első hetében ugyanis bevezették a Sika-
flex®-250 SV-2 ragasztót Belgiumban, a Volvo Car Corporation genti gyártóüzemében. A Sikaflex®-250 SV-2 hidegen felhordható, egykomponensű poliuretán üvegragasztó, melyet kifejezetten a Volvo Car Corporation számára fejlesztettek ki. Ezzel a ragasztóanyaggal beépített üvegezés merevíti a karosszériát, tovább javítva ezzel a járművek ütközési tulajdonságait. A Sikaflex®-250 SV-2 az első hordós kiszerelésű Sika ragasztóanyag, melyet a Volvo gyártósorban alkalmaznak, s melyet a Sika Automotive kifejezetten a Volvo Car Corporation számára készített a ragasztott járműüvegezésekhez. Ez az anyag további elismeréseket arat az általában sikeres poliuretán ragasztók között, beleértve a SikaTack® Plus Booster javítókészletet is, melyet már korábban használtak a Volvo Car Corporation leányvállalatánál, a Volvo Cars Customer Service-nél. A Volvo Cars Customer Service kezeli valamennyi VCC védjegyű eredeti alkatrész gyártót, aki a Volvo Car Corporationnak dolgozik. Amellett, hogy a Sikaflex®-250 SV-2 alkalmazása beindult a genti gyárban, a Sikaflex®-250 SV-2 egy további felhasználása is folyamatban van a Volvo Car Corporation Torslanda svédországi, göteborgi üzemében.

Forrás: Sika Spirit 2011/1