Új szmogrendelet Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésének köszönhetően új fejlesztés segíti az autósokat, akik indulás előtt szeretnének tájékozódni a budapesti levegőminőségről. A szigorított fővárosi szmogriadó-rendelet augusztus 6-i hatályba lépésével egy időben ugyanis megkezdi működését az OMSZ Európában egyedülálló előrejelző rendszere, ami két nappal előre meghatározza a várható budapesti légszennyezettségi adatokat.

„A Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi alapjának támogatásával megvalósult új légszennyezettség-előrejelző rendszerrel picit előtte járunk Európának” – mondta sajtótájékoztatóján Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes szerint a fővárosiak komfortját növeli, hogy két nappal előre egyórás bontásban lehet tájékozódni mostantól a légszennyezettséget illetően. A Budapesten bemutatkozó rendszer a fővárosi forgalmi adatok és a főbb ipari létesítmények kibocsátását, majd a meteorológiai helyzet változását is figyelembe véve, a jövőre nézve grafikonon és táblázatokban mutatja meg a levegő minőségével kapcsolatos várható adatokat. A térképeken elhelyezett pontok a szmogriadótervben szereplő szennyezőanyagok értékelése alapján a fővárosi levegőminőséget szemléltetik.

A szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha három mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációjának 3 egymást követő 1 órás átlaga, illetve a szálló por (PM10) esetében 2 egymást követő 24 órás (naptári napra vonatkozó) átlaga meghaladja a határérték-rendeletben rögzített tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket és teljesülnek a határérték-rendelet további feltételei.

Forrás: www.budapest.hu

39/2010. (VII. 22.) Főv. Kgy. rendelet Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bek. a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokat tartalmazó 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 15/B. § előírásainak megfelelően az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya Budapest Főváros közigazgatási területén azokra a természetes és jogi személyekre, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki, akik (amelyek) tevékenysége, létesítménye terméke levegőterhelést okoz vagy okozhat, illetve akinek avar és kerti hulladéka keletkezik tekintettel a (3) bekezdésben foglalt kivételre.”

2. § A Rendelet 2. §-a új, (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) avarnak, kerti hulladéknak minősül a kertészeti munkálatok végzése során keletkezett növényi maradvány, mint például: fűkaszálék, lomb-, ág-, gally-, szár-, gyökérmaradvány, levél, szár, nyesedék, (a továbbiakban együtt: avar és kerti hulladék).”

3. § A Rendelet új, 4/A. §-sal egészül ki:

„(1) Az avar és kerti hulladék tekintetében Budapest Főváros közigazgatási területén az ingatlantulajdonosoknak, használóknak a következőképpen kell eljárni:

a) elsősorban helyben komposztálni kell,

b) másodsorban a háztartási hulladéktól elkülönítetten, a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltató (Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.) által forgalmazott, erre a célra szolgáló zsákban gyűjteni, melyet a közszolgáltató elszállít,

c) elégetni kizárólag a következő együttes feltételek esetén megengedett:

ca) 2011. november 30-ig,

cb) március 8. és november 30. között,

cc) ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig,

cd) 10 és 15 óra között.

ce) Az égetés tilos a 3. § (2) bekezdésben meghatározott területen (Hungária-gyűrűn) belül, továbbá közterületen, valamint egészségügyi, szociális, gyermek, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt.

d) elégetni tilos.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezést megszegi, az szabálysértést követ el, mely 30 ezer forintig történő bírsággal sújtható.”

4. § A Rendelet 8. § (2) bekezdése c) pontjának ca) alpontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ca) a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet 3. számú melléklete alapján, a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését;”

5. § (1) A Rendelet 9. § b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) elrendelheti a gépjárművek Budapest főváros közigazgatási területén való használatának korlátozását, tekintettel azok rendszámtábláján található környezetvédelmi plakett színére: a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedésének tilalmát.”

(2) A Rendelet 9. §-a új eh) ponttal egészül ki:

„eh) Budapest főváros közigazgatási területén közlekedő gépjárművek vezetőit, hogy haladási sebességüket 20 km/h-val csökkentsék, kivéve, ahol 30 km/h vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.”

6. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Rendelet 9. § b)–d) pontjaiban foglalt korlátozások betartását a közlekedés tekintetében – a vonatkozó jogszabályok szerint – a BRFK és/vagy további kijelölt hatóságok, a helyhez kötött légszennyező pontforrások tekintetében a KDV-KTVF, az avar és kerti hulladék nyílt téri égetési tilalmának tekintetében a 4/A. § betartását a kerületi önkormányzat jegyzője jogosult ellenőrizni.”

Záró és átmeneti rendelkezések

7. § (1) E rendelet – a (3) bekezdés kivételével – a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) A Rendelet 4/A. § (1) bekezdés c) pontja és annak alpontjai 2011. december 1-jén hatályukat vesztik.

(3) A Rendelet 4/A. § (1) bekezdés d) pontja 2011. december 1-jén hatályba lép.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Rendelet 9. § ea) alpontja, a Rendelet 10. § b) pontja és annak alpontjai hatályukat vesztik.