Nem köthet új biztosításokat a Wabard

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2009. szeptember 25-től visszavonásig felfüggesztette a Wabard Biztosító Zrt. kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb), casco és hazai, illetve nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítási termékeinek terjesztését közölte a PSZÁF az MTI-vel. A határozat a biztosítónál lefolytatott vizsgálat, illetve a PSZÁF rendelkezésére bocsátott adatok alapján született meg. A felfüggesztés nem érinti a meglévő szerződéses állományt: ezek esetében a Wabardnak változatlanul teljesítenie kell biztosítási kötelezettségeit.

A biztosító 2009. szeptember 24. után tett ajánlatot azonban már nem fogadhat el, s újabb flottajárműveket sem biztosíthat. A felügyelet a biztosító vezérigazgatójára 500 ezer forint személyi bírságot rótt ki. A PSZÁF kötelezte a biztosítót a működési kockázatok csökkentését szolgáló információs és ellenőrzési rendszer megerősítésére 2009. december 31-ig. A határozat szerint szükség van a teljes szabályozási rendszer módosítására, a szabályzatok közötti összhang megteremtésére és a felelősségi körök tisztázására. A szabályzatok elkészültét követő 3 hónap folyamatos működés után azokat és az azoknak megfelelő munkafolyamatokat egy független, biztosítási minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló céggel kell ellenőriztetni, s az audit eredményeit meg kell küldeni a felügyeletnek. A Wabardnak folyamatos működést biztosító nyilvántartási, adatfeldolgozási és -szolgáltatási rendszert kell kiépítenie, kiemelten a kgfb-szerződésekhez kötődő tájékoztatási kötelezettségeinek teljesítéséhez.

A biztosítónak valamennyi termékére a jogszabályoknak megfelelő, a kgfb-konstrukciókra pedig a biztosításmatematikai elvekkel is összhangban álló díjkalkulációt kell készítenie. A felügyelet kötelezéseket írt elő a Wabard számára a kgfb-szerződések díjhalasztásra vonatkozó rendelkezések, a díjfizetési kötelezettségek szerződésben való rögzítésére, illetve a szerződéses feltételek és az ügyfél-tájékoztatók közötti összhang hiányossága miatti problémák megszüntetésére is, 2009. december 31-i határidővel. Szükség van arra is, hogy a biztosító belső ellenőrzési rendszerét a továbbiakban a jogszabályoknak megfelelően, a felügyelőbizottság szakmai irányításával végezze, illetve valamennyi – így az eszközök értékelésére és a flottaállomány adatainak dokumentáltságára vonatkozó bizonylatolási – eljárásában feleljen meg a számviteli jogszabályoknak – fejeződik be a PSZÁF közleménye. Az idén februárban a PSZÁF a szavatoló tőke emelésére, valamint pénzügyi terv kidolgozására kötelezte a Wabardot, a gazdálkodására vonatkozó 2008. negyedik negyedévi adatok alapján.

A biztosító március 31-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 500 millió forinttal, 1 milliárd 466 millióra megemelték a tulajdonosok a szavatoló tőkét. Békesi László igazgatósági elnök akkor elmondta: a 2008 őszén indult biztosító 50 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés megkötésével számolt indulásként, ehelyett 90 ezer lett a biztosított járművek száma, amely 4-5 százalékos piaci részesedést eredményezett. A mostani határozat azt jelenti, hogy az idei november-decemberi kgfb-kampányban nem vehet részt a Wabard. A múlt évi alapítását annak köszönheti, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület csődbe ment, és a Waberer’s Holding Zrt. úgy vélte, kifizetődőbb saját kézbe venni gépjárműállományának biztosítását.

Forrás: MTI