MGE-közlemény

Több írott és elektronikus sajtóorgánum foglalkozott a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) által készített és a gépjárműpiac élénkítését elősegíteni hivatott „Autó Csereprogram”-mal. Sajnálatos, hogy ezekben a hírekben szerepel valótlan, az olvasót félretájékoztató információ, ugyanakkor kimaradtak belőlük lényeges, a költségvetési bevétel növelésére vonatkozó összefüggések. Így nem felel meg a valóságnak, hogy „A szakmai szervezetek és a kormány tárgyalnak a konkrét lehetőségről”.

Az MGE már több fórumon felvetette javaslatát, melyre a Gazdasági tárca részéről elutasító választ kapott, de az ebben a témában legilletékesebb Pénzügyminisztériumtól ez ideig még választ sem kaptunk tárgyalási kezdeményezésünkre. Ismereteink szerint más – az újautó értékesítésben érdekelt - szakmai szervezet sem jutott el a tárgyalási pozícióig, ami természetes is, hiszen a javaslatot kidolgozó és azt részletes számítással alátámasztani tudó MGE nélkül ez nem is vezethetne eredményre,, nem beszélve arról a körülményről, hogy az Egyesület tagvállalatai, illetve a gyártók amelyeket képviselnek, a költségvetéssel azonos összegű támogatást adnának.

Kimaradt a hírből az a nem elhanyagolható tényező, hogy a költségvetési támogatás nemhogy növelné annak hiányát, hanem a többleteladások az ÁFA és regisztrációs adó olyan mértékű bevételi többletét jelentené, ami a hiány csökkenését eredményezné. Akciónk időszerűségét az a tény alátámasztja, hogy a költségvetés által, az év első két hónapjára tervezett regisztrációs adó bevétel alig éri el a tavalyi szint 50 %-ot.