Az emberélet a tét!

Az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében, országos akció keretében ellenőrizték az alkatrész-forgalmazókat: a szakemberek 352 helyszínen majdnem 22 ezer alkatrészt vizsgáltak meg. Több mint 10 százalékukról, megközelítőleg háromezerről (!) derült ki minőségi vagy engedélyezési probléma. Még a szakembereket is meglepte, hogy néhány forgalmazó az általa árult, de nem jóváhagyott alkatrészeknél feltüntette: nem közúti forgalomra készült. Pedig a nem megfelelően minősített alkatrésszel felszerelt jármű nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, tehát a közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közreműködésével május második hetében országosan összehangolt ellenőrzést tartott a Magyarországon működő alkatrész-forgalmazók és -kereskedők tevékenységének széles körű felülvizsgálata érdekében. Az akció alapvető célja az alkatrész-forgalmazó vállalkozások szabályos működésének ellenőrzése, valamint a forgalmazott, jóváhagyás- vagy minősítéskötelezett alkatrészek jóváhagyással vagy minősítéssel való ellátottságának megállapítása volt. Az ellenőrzés többféle kereskedelmi egységre kiterjedt, így a szakemberek megfordultak 
autósboltokban, népszerű nagyáruházakban, benzinkutaknál. Előfordult, hogy az általában szúrópróbaszerű ellenőrzéseken a fogyasztóvédelmi felügyelőségek szakemberei is csatlakoztak az ellenőrökhöz.

Forrás: www.nkh.gov.hu