Két évtizedes mélypontra estek az újautó-eladások

Az adatgyűjtés kezdete, 1990 óta nem adtak el olyan kevés új autót Európában mint augusztusban, illetve az év első nyolc hónapjában – jelentette az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). Éves összehasonlításban a múlt hónapban majdnem öt százalékkal, 687 ezerre, január és augusztus között 5,2 százalékkal, 8,14 millióra zsugorodtak az autóeladások az EU-ban, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban. Volkswagenből 17 százalékkal, a PSA Peugeot–Citroën gyártmányaiból 18 százalékkal fogyott kevesebb augusztusban, a Dacia viszont hasított.

A négy legnagyobb autópiac közül három zsugorodik. Németországban az első nyolc hónapban és augusztusban is 5–6 százalékkal adtak el kevesebb autót a gyártók mint tavaly, a francia piac tíz százalék körüli ütemben hanyatlik, Olaszországban nem kelt el egymillió autó nyolc hónap alatt. Nagy-Britanniában augusztusban és január−augusztusban is több mint tíz százalékkal növekedtek az eladások. Magyarországon valamivel több mint 36 ezer új autó kelt el nyolc hónap alatt, ami kicsit több, mint tavaly. Az ötmilliós Szlovákiában közel tízszázalékos visszaesés után 41 ezer autót adtak el.

A világon 2013-ban 42 641 527 új autót (szgk.+tgk.) értékesítettek, 2,8%-kal meghaladva az előző évi, hasonló időszakra vetített értéket. A személyautó-piacon, 2013 első félévében 31 461 883 új autó talált gazdára, ez 1,9%-os növekedést mutat.

(Napi Gazdaság)