Csak tiszta forrásból!

A szellemi alkotások védelme mára alapvető igényként jelenik meg, hiszen kreatív és innovatív tartalmak, új művészeti alkotások nem születhetnek meg megfelelő jogi és társadalmi környezet hiányában. Ennek fontossága okán az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000-ben úgy döntött, hogy a szellemi alkotások védelmére való figyelemfelhívásként minden év április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává teszi.

Napjainkban a mai korszerű autók javítása elképzelhetetlen szellemi alkotások, szoftveres adatbázisok nélkül. A járműipari szoftverek, adatbázisok, diagnosztikai eszközök és programok ugyanolyan eszközei az autójavításnak, mint a villáskulcs. Kiemelt fontosságú tehát, hogy a javítóműhelyek legális forrásból származó, naprakész programokkal rendelkezzenek. Még a legkisebb autók rendszereinek összehangolását, az információk továbbítását és értékelését is számítógépes vezérlőegységek tucatjai végzik. Elég, ha csak néhányat említünk az elmúlt években az autókba bekerült menetbiztonsági vagy komfortrendszerekből: ABS, ESP, légzsák, ACC (adaptív követési távolság tartó automatika).

Ezeknek a komplex elektronikai és mechanikai rendszereknek a javításához, rendszeres karbantartásához, beállításához elengedhetetlen a megfelelő diagnosztikai műszerek és az adatokat, javítástechnológiai útmutatókat tartalmazó szoftveres adatbázisok használata.

Sajnos Magyarországon nagyon sok szervizben nem jogtiszta forrásból származó programokat használnak a gépjárművek javítása során. Mivel ezen illegális programok műszaki tartalmát illetően senki nem vállal felelősséget (azokat senki nem ellenőrzi vagy javítja ki), így az abban lévő hiányos, vagy még rosszabb esetben hibás adatok és leírások könnyen okozhatnak műszaki meghibásodásokat, melyek bekövetkezése akár közúti balesetekhez is vezethet. Az illegális szoftverek jellemzően angol vagy német nyelvűek. Ezen túlmenően a félrefordítások, vagy a régi, pontatlan adatok akár munkahelyi baleseteket is okozhatnak az autószerelő műhelyekben.

A megfelelő biztonságot és garanciát mindenki számára (autótulajdonos, autóvezető, autószerelő) csak a jogtiszta, biztos forrásból származó, rendszeresen frissített járműipari adatbázisok jelentik.

A járműipar területén a gyakran jogsértő módon felhasznált szoftverek és adatbázisok, illetve a hamis diagnosztikai berendezések segítségével végzett gépjárműjavítás jelentős károkat okoz a szellemi alkotások jogosultjai mellett az államnak, és nem utolsósorban a gyakran megtévesztett autó-
vezetők számára is. Számla és garancia hiányában ugyanis a szürke- vagy feketegazdaságot gyarapító szervizek egyszerűen széttárják a karjukat, ha az autó tulajdonosa garanciális igényét szeretné érvényesíteni.

Időről időre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságának járőrei szoftverellenőrzést tartanak az autószervizekben.

Mit is ellenőriz a bevetések során a NAV Bevetési és Adócsoportja?

– Szoftvernyilvántartás (irodai és ipari szoftverek)

– Számítástechnikai adathordozókon lévő adatok

– Számlaadási kötelezettség

– Árueredet-nyilvántartás (szállító, számla, szerződés stb.)

– Kapcsolt vállalkozások ellenőrzése

– Hatóságok közötti információmegosztás (NAV – NKH).

 


 

Annak érdekében, hogy jogtiszta szoftver birtokába kerüljenek az autószervizek Magyarországon, a Robert Bosch Kft. Gépjármű- felszerelések, diagnosztika és szervizszolgáltatások üzletág őszi ESI[tronic] 2.0 szoftverakciót hirdet az érdeklődők részére.

Az akció részleteiről tájékozódhat

a http://www.bosch.hu/products/diagnost/ weboldalon.

 


 

A Bosch készülékeiről további információ és 
a nagykereskedők listája a www.bosch.hu oldalon található.