A növekedés fenntartásához stratégiát kell váltani az autóiparban

Az európai gépjárműipar átrendeződésével erősödik a kelet-közép-európai térség jelentősége, ezért egy új, átfogó iparági stratégiával az autóipar is nagyban hozzájárulhat Magyarország növekedéséhez – mutat rá a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezető pénzügyi tanácsadó cég az „Autóiparral a növekedés sztrádáján – Autóipari trendek a szlovák–magyar tengelyen” című tanulmányában.

A Győrben rendezett Regionális Autóipari Konferencián bemutatott PwC-tanulmány megállapítása szerint iparági szakértők egyetértenek abban, hogy a járműgyártás hatalmas tudástömeget akkumulál, amelynek egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben. A képzett munkaerő hiánya az autógyártás hagyományos fellegváraiban már gátolja a további növekedést.

Magyarország növekedési lehetőségeit nagyban segítené egy, a meglévő költségelőnyök, az olcsó munkaerő és kedvező adózási feltételek kiaknázása mellett az innovációra, a kutatás-fejlesztésre és a szakképzett munkaerő biztosítására támaszkodó átfogó iparág – mondta Armin Krug, a PwC Magyarország autóipari vezetője.

A jelenleg is zajló átrendeződés dinamikáját jól jelzi, hogy míg 2006-ban 300 ezer járművet gyártottak Magyarországon és Szlovákiában, addig ez a szám 2012-re majdnem megnégyszereződött, 1,1 millió darabra nőtt. A növekedési ütem fenntartásához mind Magyarországon, mind pedig a régióban kulcsfontosságú szerepe van a szaktudásnak, az innovációs potenciálnak és a K+F kapacitásoknak, mivel a meglévő költségelőnyökre támaszkodva már aligha lehet további növekedést elérni – mutatott rá Armin Krug.

A PwC tanulmánya szerint Magyarország és Szlovákia alapvetően azonos vonzerőt fejt ki gépjárműipari vállalatokra, és a felfutóban lévő nagyberuházásoknak köszönhetően középtávon mindenképpen van esély további növekedésre és kapacitásnövelésre – főleg Magyarországon.

Magyarországon és Szlovákiában a gépjárműipar a felülteljesítők közé tartozott 2012- ben, és az iparág legjelentősebb vállalatainak vezérigazgatói szerint várhatóan meg is tudja őrizni húzóágazat-szerepét – állapítja meg a PwC autóipari tanulmánya.

MTI