A gyártási költségeket tekintve hazánk az egyik legversenyképesebb autóipari piac

A gyártási költségek tekintetében továbbra is a világ és Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, az iparági szereplők szerint a költséghatékonyság jelentősen javult hazánkban az elmúlt két évben – mutat rá az Ernst & Young európai autóipari felmérése. A jelentésből az is kiderül, hogy az európai autóipari gyártók és beszállítók bizakodóak, döntő többségük szerint javul majd üzleti helyzetük a következő hat hónapban.

Rendkívül pozitív hír Magyarország számára, hogy a költséghatékonyság és a termelékenység tekintetében is javulásról számolnak be az autóipari szereplők. A szektor ugyanis további átrendeződés előtt áll Európában, a gyártókapacitás nyugatról keletre vándorlásával lehet számolni. Ennek az átrendeződésnek pedig éppen azok lesznek a nyertesei, akik költséghatékonyan és magas termelékenységgel tudják a termékeket előállítani” – mondta Heinczinger Róbert, az Ernst & Young partnere.

A megkérdezett autóipari gyártók és beszállítók szerint a gyártási költségek tekintetében továbbra is a világ és Európa egyik legversenyképesebb piaca a magyar, a kontinensen hazánk a harmadik helyen szerepel a listán. A válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendkívül, 46 százalékuk, hogy eléggé versenyképesnek tartja az országot. Az európai lista első helyén Csehország, második helyén Szlovákia szerepel. Az iparági szereplők szerint kismértékben javult az autóipar termelékenysége az elmúlt két évben Magyarországon, így az európai listán hazánk a nyolcadik helyen szerepel. Az autóipari döntéshozók úgy értékelték, hogy szektorukat tekintve romlottak a mutatók a minőség és az innováció tekintetében Magyarországon 2011-hez képest. Az innovációs erőt és a termékek minőségét tekintve is a tizenegyedik helyre került az ország Európában – derül ki a felmérésből.

Heinczinger Róbert szerint az is bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók 42 százaléka tervezi kelet-európai gyártásának növelését a következő 12 hónapban, és mivel Magyarország az alkatrész-beszállítók terén kifejezetten erős, ezek jó eséllyel növelhetik a cégek megrendeléseit. „Még akkor is, ha egy autógyár éppen nem ide települ, a beszállítói részben Magyarországról szolgálhatják ki”.

Európai és világszinten is javulással számol a szakma

A megkérdezettek többsége szerint a világ nagy részén emelkedni fognak a gépjármű-eladások a következő egy évben. Kivételez alól Nyugat-Európa, ahol a várakozások szerint kevesebb autót értékesítenek majd. A legjelentősebb bővülést az alsó kategóriás gépkocsik piacán várják a szakmai körök, amelyet a prémium- és luxusszegmens követ majd – derül ki az Ernst & Young felméréséből.

A válaszadók döntő többsége, csaknem 80 százaléka szerint javulni fog üzleti helyzetük az előttünk álló fél évben. A válaszadók tizede nyilatkozott úgy, hogy jelentős javulást vár, 68 százalékuk pedig visszafogott bővülésről beszélt. Leginkább a közép- és kelet-európai gyártók és beszállítók optimisták, 92 százalékuk pozitívan tekint a jövőbe.

A válaszadó cégek több mint harmada bővítést tervez a következő egy évben, több mint fele pedig a jelenlegi szinten tartja majd a termelését. Világszinten bővülhet a foglalkoztatás a szektorban, Európában azonban legjobb esetben is csak azzal lehet számolni, hogy a mostani szinten marad a munkahelyek száma a következő hat hónapban – mutat rá a jelentés.

Az Ernst & Young Európai Autóipari Felmérését a kontinensen működő 300 autóipari gyártó és beszállító megkérdezésével készítették. A válaszadók 15 százaléka a gyártók, 85 százaléka a beszállítók köréből került ki. Az interjúkat telefonon készítették 2013 januárjában, a sajtóközlemény 2013. március 20-án jelent meg.

Ernst & Young