Megszűnik az adóhalmozás a személygépjármű-értékesítési láncban

Az MGE és az ANK szakmánkat érintő újabb pozitív fejleményről számol be hírlevelében, nevezetesen az NGM T-10238 számú „Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól” keretében az alábbi normaszöveget terjesztette a Parlament elé elfogadásra.

Személygépjármű-adásvétel áfa

55. § (1) Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 87. §-a a következő c) ponttal egészül ki:

(Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha)

„c) az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.

a(z) 55. §-hoz

A módosítás kiküszöböli az esetlegesen felmerülő adóhalmozódás lehetőségét, amennyiben olyan személygépkocsit értékesítenek az értékesítési láncban, amely beszerzését terhelő áfa levonási tilalom alá esik. Az adóhalmozódás elkerülése érdekében az Áfa tv. úgy módosul, hogy az adómentes termékértékesítés nemcsak arra az esetre alkalmazható, ha a személygépkocsi beszerzéséhez le nem vonható adó kapcsolódott, hanem arra az esetre is, ha nem kapcsolódott ugyan előzetesen felszámított adó, de ha kapcsolódott volna, azt az adóalany nem helyezhette volna levonásba.”

Amennyiben a jogszabály hatályba lép majd, a közösen képviselt régebbi javaslatunk kerül elfogadásra, amely révén megoldódik a céges személygépjárművek eladásánál eddig keletkezett többszörös áfa-fizetés. Az új áfa- törvény 2008 óta történt hatálybalépését követően folyamatosan problémát okozott a céges személygépjármű értékesítésnél, miszerint a személygépjárművek beszerzési árában az előzetesen felszámított áfa nem volt levonható, ugyanakkor az értékesítésekor nem kellett áfát felszámítani, viszont amennyiben az adóalany vevő az általa vásárolt személygépjárművet saját célú használatot követően értékesítette, akkor az értékesítést ismét 27%-os áfa terhelte, amely áfát a következő adóalany vásárló nem igényelhetett vissza és ha az autót saját célú használatot követően értékesítette áfát nem kellett felszámítania, és így tovább.