Lapszél

Ez az idegek harca

Az Autó Márkakereskedő, a GÉMOSZ lapjának 2012. IV. száma látleletet ad a mai újautó-kereskedelem helyzetéről. A cikkek szerzőinek gondolataiból emelünk ki néhány részletet, mely reflektorfénybe helyezi az ágazat komoly problémáit, rámutat válsághelyzetére.

Ivanics Lajos

– Nem csak most nincs magánügyfelünk, de (…) az elkövetkező 2–3 évben sem számíthatunk a magánvásárlók számának növekedésére.
– Nagyon fontos a bizalom kiépítése és megerősítése a márkakereskedések, szakműhelyek iránt. Ennek fontos mérföldköve volt és jelenleg is az „Értünk hozzá” kampány és a „Látni és látszani” kampány. Ilyen és hasonló kampányokra van szükségünk ahhoz, hogy a márkaszervizek iránti bizalmat erősítsük.
– A szakmai feladatok mellett megnőtt a tudatos pénzügyi gazdálkodás jelentősége. A túlélés alapszabálya a költség–ár egyensúlya, az évközi eredmény ellenőrzése pedig ma már látlelet.

Krénusz Ferenc

– Nehéz általános receptet találni akkor, amikor mindenki a túlélésért küzd. A kialakult helyzetet a gyári és importőri segítség nélkül már nem lehet megmenteni. (…) Importőri/gyári segítség nélkül további zsugorodás és elbocsátások várhatók.
– A kormány későn nyúlt a feketegazdasághoz, amely napjainkra olyan nagy teret nyert, hogy teljesen felborította a piacot.
– Általános túlélési stratégia lehet, hogy a megmaradt márkakereskedők összehúzzák magukat, a létszámot a legszükségesebb feladatokra optimalizálják, és valamilyen módon elindulnak a rendezett rezsióradíjak irányába.
– Ebből a zsákutcából kiutat jelenthet a garanciális idő meghosszabbítása, amely a vevőket a márkakereskedőkhöz köti.
– Amennyiben adórendet lehet teremteni kormányzati intézkedésekkel, úgy a márkaszervizeknek a négy éven túli autók javítására is be kell rendezkedniük, mégpedig olyan árfekvésben, amit az ügyfél megengedhet magának.

Bohács Zoltán

– 2012. január 1-től nyíltvégű lízingszerződések esetén a havidíjak áfatartalma vagy annak egy része visszaigényelhetővé válik. (…) Egy évvel a jogszabály életbelépését követően sem lehet még mindig biztosan tudni, hogy pontosan mely feltételek teljesülése esetén mehet valaki biztosra az áfa visszaigénylése során. Sem a jogszabályalkotó, sem a jogszabályalkalmazó hatóság nem segített a piacnak a kérdés tisztázásában.

Cseri József

Az ágazat jelenlegi, valóban nehéz helyzete akár fel is gyorsíthatja a pozitív folyamatokat. A valós helyzetüket felmérni képes vállalkozások esetében – még ha külső okoktól vezérelten is –, de kikényszeríthetik a hatékony irányításhoz, és ami legalább ennyire fontos, az eredményorientált üzleti stratégiához szükséges változásokat. Nyilván ez esetben is egy hosszabb konszolidációs folyamattal kell számolniuk az érintetteknek.

Gablini Gábor

Akik úgy tervezik a 2013-as évet, hogy a válságadótól megszabadulva egyszerűbb dolgunk lesz, azoknak szomorúan kell jeleznem, hogy számításaink szerint az iparűzési adó legújabb verziója és a tranzakciós adó a márkakereskedők üzleti tervét rommá zúzza. Ezek az adóváltozások a most kifutó adók terhének többszörösét, akár sok tízmilliós többletterhet is raknak az amúgy is mindennapi túlélésért küzdő márkakereskedésekre és -szervizekre.