Hidrogén motor a Dakaron

A Pipo Moteurs független francia motorgyártó, amelyet 1973-ban alapítottak. A Pipo Moteurs hírnevét az autósportban a Ford, a PSA, a Hyundai és a Bentley gyártókkal való hosszú távú együttműködés révén építette ki, akikkel eddig összességében 13 FIA világbajnoki címet szerzett. 2016 kulcsfontosságú év volt a Pipo Moteurs számára, amikor saját motorjaival - egy 4 hengeres turbómotorral a Rallycross Bajnokságban, és egy V8-as biturbó motorral az Endurance Világbajnokságon (24 órás Le Mans) erős benyomást tettek a nézőközönségre.

Következő ambíciózus projektjük a 2023-ban visszatérni a legendás Dakar Rallyra egy hidrogénmotorral, mely ugyanazt a teljesítményt képes nyújtani, mint jelenlegi hagyományos belsőégésű motorpalettájuk többi tagja.

A cég már dolgozott szintetikus és biotüzelőanyagokkal működtetett versenymotorokkal, így adta magát a következő lépés a hidrogénmotor építése. A hidrogént legjobban hasznosító motor kifejlesztéséhez egyedi befecskendező rendszer szükséges, természetesen ehhez méretezni kell a turbófeltöltőt és a hengerfejet is, mely a hidrogénüzemmel kapcsolatos masszívabb építési követelmények miatt eltér a hagyományos benzinmotorokhoz képest.

A hidrogén belső égésű motorok terén jelenleg 22 éves tapasztalattal rendelkezik a szakma, pozitív fejleménynek mondható, hogy markáns fejlesztési irányt képeznek a villamos hajtásokkal párhuzamosan. Tudni kell a hidrogénnel kapcsolatosan, hogy égése során nincsen részecske emisszió, nincs szénmonoxid, és 2.2 lambdaérték felett a nitrogénoxid sincs jelen a kipufogógázban.

A 2023-as Dakaron indítani tervezett hidrogén motor az alábbi videóban tekinthető meg: