Együttműködés hidrogénmotorok fejlesztésére

A motorfejlesztés világában már régen nem újdonság, hogy több cég fog össze egy motor fejlesztése érdekében, ami nem csak a tudásbázisok összefonódását, hanem a fejlesztési költségek megosztását is jelenti. A brazil motoralkatrészeket gyártó Tupy, az alternatív tüzelőanyagok innovátora a Westport Fuel Systems, valamint az AVL, egy rendkívül hatékony hidrogénmotor kifejlesztésén dolgozik, melyet elsősorban a nehézgépjármű szegmens számára kínálnak.

A közvetlen együttműködés célja a fejlett anyag- és öntéstechnológiák kombinálása a legújabb hidrogén motor technológiával, mely nagynyomású közvetlen befecskendezéssel (HPDI) látnak el. A hajtásláncok hatékonysága is kulcsfontosságú lesz a hidrogén motor technológiájának széleskörű elterjedése szempontjából.

A hidrogénmotorokra jellemző nagy nyomás kezeléséhez kiváló anyagokra, öntési és megmunkálási technológiákra van szükség, aminek megoldása a brazil alkatrészgyártóra vár. Az AVL az Osztrák Graz Műszaki Egyetemmel együttműködve az év elején már sikeresen fejezett be egy hidrogénmotor fejlesztési projektet, míg a Westport korábban már szintén túljutott – HPDI befecskendezéssel szerelt - nagy teljesítményű motorok sikeres tesztelésén.

Ennek az új közös fejlesztési programnak az első eredményeit 2022 elejére várják. „Szakértőink nagyon aktívan dolgoznak azon CO2-semleges megoldásokon, amelyek 2025-re beléphetnek a piacra - ennek része többek között a hidrogénmotor is. A hidrogénmotorokkal végzett kísérleti projektek mielőbbi lezárása ösztönző lehet a hidrogéntüzelésű infrastruktúra kiépítéséhez. A három gyártó tudása legjavát teszi a projektbe, melytől azt várjuk, hogy kiemelkedő teljesítménysűrűség és hatékonyság érhető el versenyképes gyártási költségek mellett. " nyilatkozta Rolf Dreisbach, az AVL nehézszállító eszközök fejlesztéséért felelős vezetője.