Túl az egymillió kilométeren a Hyundai hidrogénje

Korábban írtunk már róla, azóta is figyelemmel kísérjük merre jár. Jó hírünk az, hogy szeli az utakat!

A Hyundai Hydrogen Mobility Xcient üzemanyagcellás teherautója Svájcban 11 hónapja áll szolgálatban, és a gyártó közleménye szerint flottaszinten futása együttesen meghaladta az egymillió kilométert. Becslések szerint ez idő alatt a flotta 630 tonnával csökkentette a CO2-kibocsátást a dízelüzemű járművekhez képest. A svájci rendszerbeállás óta 46 hidrogén-üzemanyagcellás teherautó 25 svájci vállalat szolgálatában érte el ezt a futásteljesítményt, leginkább a logisztika, a disztribúció és az áruszállítás területén dolgozó cégek flottájában.

„A svájci cégek meg vannak győződve arról, hogy a hidrogén üzemanyagcellás haszongépjárművekben rejlik a legnagyobb potenciál a különböző alternatív energiájú járművek között. Nagy várakozások vannak a hidrogén hajtással kapcsolatosan, melyek nagy potenciált jelentenek.” - mondta Jörg Ackermann, a H2 Mobility Switzerland Association elnöke. „A hidrogén legnagyobb előnye a kiváló tárolhatóság; a hidrogén fontos szerepet fog játszani a környezetbarát energiák korszakában. Számos vállalat már közvetlenül megtapasztalta az Xcient üzemanyagcellás teherautók használatának előnyeit, és úgy gondolom, hogy a nyári üzemeltetés sikeres befejezése esetén az Xcient üzemanyagcellás teherautók iránti kereslet még jobban megnő. "

2019-ben a Hyundai közös vállalkozásba kezdett a svájci H2 Energy céggel a Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) létrehozására. A svájci székhelyű HHM a gépjárműveket bérletbe kínálja, beleértve a hidrogénellátást is, a felhasználók számára a legpraktikusabb szempont, hogy a flotta kapcsán csak bérleti költség merül fel, kezdeti beruházást a hidrogén-koncepcióra való váltás nem igényel.

"A HHM azt tervezi, hogy jövőre más európai országokba is eljut" - mondta Mark Freymüller, a Hyundai Hydrogen Mobility vezérigazgatója. „következő állomások valószínűleg Németország és Hollandia lesznek, de minden más európai országban is nagy az érdeklődés járműveink iránt. A Hyundai legújabb projektje további ösztönzést fog gyakorolni azokra a potenciális ügyfelekre, akik kapcsolódni terveznek a hidrogén üzemű járművek üzemeltetőinek táborához”.

A Hyundai „Stratégia 2025” terve keretében 110 000 üzemanyagcellás elektromos jármű eladását tűzte ki célul 2025-ig. Eközben az anyavállalat 500 000 egységre tervezi növelni a hidrogénüzemű járművek gyártási kapacitását. melynek elérésére kézenfekvő megoldás a haszongépjármű szegmens megcélzása. Az innovációnak ezzel még nincs vége: a Hyundai hidrogén hajtásának következő célcsoportja a kamionok népes tábora. A vállalat Észak-Amerikát tekinti az első piacnak, ahol hidrogén üzemű kamionjait tesztelni és piacra dobni tervezi.