Platformok háza

Ahogy növekszik az elektromos járművek iránti kereslet, ezzel együtt a könnyű és robusztus akkumulátorházak iránti igény. A piacon már létezik nagyszámú, nagyon eltérő elemkonzol, nagyon különböző alkatrészkoncepciókkal. Ezek az akkumulátorházak, amelyek általában alumíniumból és acélból készülnek, nem kínálják az optimális megoldást a számos követelmény mindegyikének.

Ez természetesen az addigi termelési elvek újrakeretezésére is hatással van. Nemzetközi ipari konzorcium kezd bele a több anyagból készült akkumulátorház közös termékfejlesztésébe, amelynek célja a költségek és a tömeg megtakarítása a hagyományos alumíniumból és acélból készült alkatrész-koncepciókhoz képest.

Az AZL egy nemzetközi ipari konzorciummal együtt, amely az autóipari OEM Audi-ból és az lánc részét képező beszállítókból áll, köztük az AsahiKasai, a Covestro, az EconCore, az IPTE és a Johns Manville és még sokan mások. Sorolt vállalatok közös projektet indítanak különböző anyagokból készült akkumulátor házak fejlesztésére. A nyolchónapos termékfejlesztési időszak egy nemzetközi piacelemzéssel, valamint egy koncepciótanulmánnyal kezdődik, amelynek során különféle alapanyagokból álló prototípusokat – beleértve az anyacégek kívánalmait és preferenciáit is - dolgoznak ki és értékelnek gyártásiköltségeik szempontjából.

„Az akkumulátorházak az elektromos járművek kulcsfontosságú elemei. A követelmények kihívást jelentenek és nagyon egyediek a különböző járműtípusok számára.” - mondja Dr.-Ing. Florian Meyer, az Audi AG Műszaki Fejlesztési Osztályának projektmenedzsment mentora. "Várakozással tekintünk a kreatív eszmecserére, hogy megtaláljuk hogyan takaríthatunk meg súlyt és költségeket, ha műanyag alapú többanyagos megoldásokat használunk, szemben a fémből készült hagyományos megoldásokkal."

Az AZL kezdetben piaci áttekintést készít az ipari konzorciumtól, amely magában foglalja a már meglévő sorozatelemeket és koncepciókat, és meghatározza a potenciális gyártókat, felhasználókat, beszállítókat és ellátási láncokat. Az akkumulátorházakra vonatkozó követelményeket a meglévő alkatrészekből vezetik le, és keresik a többanyagos megközelítések előnyeit.

 

forrás: www.electrichybridvehicletechnology.com