A DLR kobaltmentes lítium-ion akkumulátorokat kutat

A Német Légi és Űrutazási Központ tizenegy európai partnerrel kutatja a kobaltmentes lítium-ion akkumulátorokat. Az akkumulátor katód vasból, mangánból és szilíciumból áll.

Az uniós Hydra együttműködési projekt a fenntartható lítium-ion akkumulátorokra összpontosít. A lítium-ion akkumulátorok széleskörű elterjedésének, jövőjének kulcsa a kobalt (kobalt-oxid) kiváltása, mint az akkumulátor katód anyaga. A kísérleti akkumulátorok elektródái kobaltmentesek, és összesen 85%-kal kevesebb problémás (nehezen beszerezhető, drága és kis mennyiségben rendelkezésre álló) nyersanyagot tartalmaznak. Az új akkumulátorok teljesítőképességét a stuttgarti Műszaki Termodinamikai DLR-Intézetnél vizsgálják majd. „Megmérjük, hogy sokszáz töltési és kisütési ciklus után hogyan változik az elektromos teljesítmény és a tárolási kapacitás, például nagy teljesítményigény esetén, különösen gyors töltési folyamatoknál, valamint különféle hőmérsékleten”, magyarázza Dennis Kopljar, a DLR Hydra-projekt vezetője.

A Hydra-akkumulátorok elektródái vasból, mangánból és szilíciumból állnak. A gyártás a vízalapú és szerves oldószerek nélküli, fenntartható gyártási eljárásnak köszönhetően környezetbarát, erőforrás-hatékony és költséghatékony. Azt az ipari folyamatra alkalmas prototípust, amelynek elektródaanyagait és celladizájnját lépésről lépésre a különféle követelményekhez igazították, egy hajó akkumulátorrendszerében tesztelik majd valós üzemben.