127 milliárd forintos autóipari beruházás Nyergesújfalun

A japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az új gyár helyszínén.

Szijjártó Péter elmondta, a beruházás 188 új munkahelyet teremt. 

Ezek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott - mondta.

A miniszter kiemelte, hogy Japán Magyarország legjelentősebb ázsiai kereskedelmi partnere. 

Százhatvan japán vállalat 34 ezer embert foglalkoztat, és 800 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A kormány eddig hat vállalattal kötött stratégiai megállapodást - mondta Szijjártó Péter.     Az új üzem hozzájárul majd, hogy Magyarország részt vegyen az autóipari dimenzióváltásban és fenn tudja tartani azt a növekedési ütemet, qmellyel az első negyedévben első volt az unióban - tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Japán idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulóját. Számos esemény mellett idén magyar kulturális intézet nyílik Tokióban.

Nikkaku Akihiro, a Toray Industries elnöke elmondta, cége 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártanak. A két ütemben megvalósuló beruházás világszinten húsz százalékkal bővíti a Toray szeparátor film gyártó kapacitását. Muramacu Kijosi, a Toray Industries értékesítési vezetője közölte, hogy a Toray 20 éve a lítium akkumulátorokban használt szeparátor film egyik legnagyobb gyártója. Az 5 és 25 mikron közötti vastagságú film választja el az anódot és a katódot, vezeti az elektronokat, zárlat esetén pedig szigetelőként viselkedik.         

Az új üzem 48,5 hektáros területen épül fel. A cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, a termékeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. A nyergesújfalui vállalat termékeivel támogatta Fa Nándort a Spirit of Hungary óceáni versenyvitorlás megépítésben.