Ha tavasz, akkor kerékcsere és klímaátvizsgálás

Mint arról előző számunkban beszámoltunk, az autófenntartó ipar idén is Sopronban nyitotta meg a szakmai évet. A hagyományokat követve és a tavasz beköszöntét várva a következő nagy szakmai megmozdulásra 2009. március 7-én került sor Budapesten, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában.

Az Autótechnika újság szerkesztősége az Autószerelők Országos Egyesületével és az Eszkimó Magyarország Kft.-vel együttműködve autóklíma és „minden a kerék körül” témában tartott felkészítő, továbbképző napot a szakembereknek. A rendezvényre kilátogató több mint 130 szakember nemcsak a 17 kiállító legújabb (több helyen, kedvezményes áron kínált) termékeit és szolgáltatásait ismerhette meg, hanem 4 nívós szakmai előadást is meghallgathatott.

Szabotin János, a Hella Hungária Kft. munkatársa a holnap klímakihívásairól és az ózonbiztos hűtőközeg-alternatívákról tartott előadást. A jogszabályi rendelkezések ismertetése mellett kitért az új típusú hűtőközegek, azaz a CO2-es R744 és a HFO1234yf gázkeverékes klímarendszerekben rejlő veszélyeire, karbantartásának különlegességeire.

Ezt követően az Eszkimó Magyarország Kft. részéről Marton Károly klímadiagnosztikáról szóló továbbképzésén vehettek részt az érdeklődők. A gumiabroncsokkal kapcsolatos aktualitásokról dr. Gellér Józsefné, a TÜV NORD-KTI Kft. szakértője tartott – vitáktól sem mentes – előadást, melyben a téli gumiabroncsokra vonatkozó hazai és a környező országok előírásainak tisztázása mellett szó esett arról is, hogy milyen minősítéseken átesett kerékpánttal érdemes dolgoznunk, elsősorban a közlekedésbiztonságot szem előtt tartva.

A napot Szalay György zárta, aki a Delphi Thermal Hungary Kft. hazai klímakompresszor-gyártásának jelenét és jövőjét mutatta be. A főleg fenntartóiparból érkező szakemberek a gyártó szemszögéből kaptak értékelést és elemzést, valamint szakmai tanácsokat azokról a hibákról, melyekkel ők nap mint nap a munkájuk során találkoznak. A nagyszámú és kitartó érdeklődő 16 óráig tartalmas és sokrétű szakmai napon vehetett részt, melyről a következő pár fényképpel igyekszünk ízelítőt adni.