Renault Laguna II hátsó futóműszilent ki- és beszerelő célszerszám

Kiszerelés

1. A gépjárművet csápos emelővel emeljük meg. Az ABS jeladóvezeték és a kézifékkötél műanyag tartófület a szilent védőházáról – mindkét oldalon – csatoljuk ki (1. ábra).
2. A szilentblokk védőházat a fenéklemezről szereljük le (2, 3., 4. és 5. ábrák).
3. Egy váltótartó emelővel, az egyik oldalon támasszuk alá a tengelyt (6. ábra) a lengéscsillapító vonalában, majd emeljük addig, amíg a lengéscsillapító bekötés felső csavarját könnyen meg nem tudjuk lazítani, majd a csavart vegyük ki (7. ábra). A támasztást ereszük addig lefelé, amíg a tekercsrugót ki nem tudjuk akasztani (8. ábra). Majd ismét emeljük meg a hidat és a lengéscsillapító felső csavarját helyezzük vissza. Ezt a műveletet mindkét oldalon végezzük el.


1. ábra


2. ábra


3. ábra


4. ábra


5. ábra


6. ábra


7. ábra


8. ábra

4. A tengelyt lassan eresszük le, a híd mindkét oldalon a lengéscsillapítón függ.
5. Az ellentartó támasztóharangot (Art. Nr. 6176421) a szilentblokk vezetőlapjához illesztjük a harang kimunkálását, rátoljuk (9. ábra), majd megtámasztjuk a lengőkaron. A nyomótárcsát (Art. Nr. 6176422) alulról a szilentblokkra helyezzük (10. ábra).


9. ábra


10. ábra

Az Art. Nr. 6176425 menetes orsót (11. ábra) a rövidebb menettel felfelé, a nyomótárcsán, a szilentblokkon és az ellentartó támasztóharangon vezessük át. Felül alátéttel hajtsuk rá az anyát. Alul az alátétet és a talpcsapágyat húzzuk az orsóra, majd helyezzük fel az anyát (12. ábra). Felül tartsunk ellen az orsónak, alul pedig hajtsuk az anyát. A szilentblokk szemmel láthatóan össze fog nyomódni és lassan felfelé kimozdul a lengőkarból.


11. ábra (4,7,8)


12. ábra


13. ábra

Figyelem! A szilentblokk különböző kivitelű lehet. Az Art. Nr. 6176422 számú nyomótárcsa csak az utolsó szériánál ideális. A korábbi kivitelnél a kilógó gumicsapot késsel le kell vágni.

6. A szilentblokkot, ha szükséges, hidraulikus préssel is kinyomhatjuk. Helyezzük a hidraulikus munkahengert (Art.Nr.: 6038411) a támasztóharangra (13. ábra). A menetes orsót (Art. Nr. 6176425) a hosszúmenettel felfelé alulról toljuk át a nyomótárcsán a szilentblokkon a támasztóharangon át. Alulra helyezzük fel az alátét, és hajtsuk fel az anyát. Felülről, a hidraulikán keresztül a csőanyát (Art. Nr. 6176427) hajtsuk be (14. ábra), amíg a hidraulika munkahengere a présházon fel nem fekszik. Ezután csatlakoztassuk a munkahengerhez a kézi hidraulikaszivattyút, majd működtetésével kihúzhatjuk a szilentblokkot (15. ábra).


14. ábra


15. ábra


16. ábra

7. Kiszerelés után a szilentblokk befogószemet lengőkarban mechanikai úton, drótkefével, dörzspapírrala tisztítsuk meg (16. ábra).
 

Beszerelés

1. Mindkét szilentblokkot a pozicionáló célszerszámra (Art. Nr. 6176430) helyezzük fel és imbusz csavarral rögzítsük (17. ábra).


17. ábra


18. ábra

Figyelem! A kétoldali szilentblokk nem azonos, ügyeljünk az oldalak helyes megválasztására (a 18. ábrán látható két szilent közül a jobboldali kerül a baloldalra).

2. A távtartó célszerszámmal a két szilentblokkot vezessük a lengőkar szemekre (19. ábra), majd enyhe nyomással ültessük be a helyére.


19. ábra

3. A helyrenyomáshoz először az Art. Nr. 6176423 számú nyomótárcsát – ez nem az, amivel a szétszerelést végeztük! - helyezzük fel a szilentblokkra (20. ábra). Ügyeljünk, hogy a támasztóharang a szilentblokk fém házára koncentrikusan feküdjön fel. Alulra az ellentartó támasztóharangot (Art. Nr. 6176421) helyezzük, de most fordítva, mint azt a kiszerelésnél tettük.


20. ábra

4. A menetes orsót, a hosszú menettel felfelé, alulról felfelé áttoljuk. Felülre helyezzük a talpcsapágy egységet (Art. Nr. 6176469 ) és az anyát hajtsuk rá.


21. ábra


22. ábra


23. ábra

Felül hajtsuk befelé az anyát, alul közben tartsunk az orsón a forgásnak ellen. A szilentblokkot ezzel a helyére toljuk. Az előírt benyomási mélységet akkor érjük el, ha nyomótárcsa eléri a lengőkar szemet (21. ábra).
5. A beszerelésnél is alkalmazhatjuk a hidraulikát. A munkahengert (Art.Nr.: 6038411) a 22. ábra szerint alulra helyezzük. A menetes orsót a hidraulika alkalmazásakor fordítva helyezzük be, a hosszú menetével lefelé nézzen. Az Art. Nr. 6176427 számú csőanyát alulról hajtsuk be addig, amíg a munkahengert nem ülteti fel a helyére. A kézi hidraulikaszivattyú működtetésével lassan húzzuk be a helyére az új szilentblokkot (23. ábra).
Szakszerű, jó munkát!

Köszönetet mondunk az INICIAL Autóház Kft. munkatársainak értékes szakmai konzultációs segítségükért.