A járműpark folyamatosan öregszik: a futómű átvizsgálása egyre fontosabb

A magyarországi járműpark átlagéletkora hosszú évek óta növekszik. Mostanra meghaladta a 14 és fél évet. Sok ezen autók közül, a koruknál fogva, elhasználódott lengéscsillapítóval közlekedik. Mivel ez egy fokozatos folyamat és a gondok sokszor csak veszélyes helyzetekben mutatkoznak, a legtöbb sofőr nem veszi észre őket. Még egy komolyabb átvizsgálás során is rejtve maradhatnak e hibák. Egy éles kanyarban, vagy egy hirtelen kitérő manőver alkalmával azonban a kerekek gyorsan elvesztik a tapadásukat. Ez gyakran olyan balesethez vezethet, amely elkerülhető lett volna.

A hideg téli idő csak fokozza a problémát, mivel az anyagok ilyenkor jobban öregszenek. A tavaszi gumicsere, amelyet leginkább egy szervizben, szakszervizben vagy gumisnál végeznek, megfelelő lehetőség egy komolyabb átvizsgálásra. Különben a futómű ellenőrzését minden megtett 20 000 km után el kell végezni.

Egy törött lengéscsillapító a vezetésbiztonságot akár végzetesen is befolyásolhatja. A féktávolság akár 20%-kal is megnőhet, valamint az aquaplaning veszélye is fokozódik. Az ABS és az ESP csak korlátozottan tud beavatkozni a veszélyhelyzet megoldásába, mivel azok hatásfoka jelentősen lecsökken.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.