Szakszerűen és időben készítsük fel légfékes járműveinket a téli üzemeltetésre!

Köztudott, hogy télen a megváltozott időjárási és útviszonyok több kockázatot jelentenek a légfékrendszerek biztonságos működésére. A kockázatok csökkentése érdekében a tél előtti és a téli időszakban speciális vizsgálatokat és beavatkozásokat szükséges elvégezni a karbantartások során. A haszonjármű-állomány összetételének közelmúltbeli változásai jelentősen megváltoztatták a feladatokat, részben kedvezően, részben kedvezőtlenül.


Betekintés az OSC légszárító szűrőpatron belsejébe

A jelenlegi járműpark összetétele igen heterogén úgy típus, mint életkor vonatkozásában. Együtt kell üzemeltetni a korszerű, de több típusú járműveket a régi generációs járművekkel, melyek életkora sajnos a 15–20 évet is eléri. Igen jelentős az új, korszerű járművek típus- és altípusszámának a növekedése.

Ebből adódóan a karbantartó és üzemeltető szakembereknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a típusismeretek megszerzésére a fékrendszerek folyamatos fejlődése vonatkozásában is.


OSC légszárító szűrőpatron olajleválasztó szűrővel integrálva

A korszerű járművek karbantartási igénye jelentősen csökkent, viszont az elektronikus rendszerek elterjedésével növekedett a műszeres diagnosztika szerepe, és megváltozott a vizsgálatok technológiája. Szükségszerű tehát a karbantartó szakemberek folyamatos továbbképzése, és nélkülözhetetlen a megfelelő diagnosztikai eszközök biztosítása. Korszerű, fiatal járművek esetén a csökkent karbantartások és a szükségszerű vizsgálatok elmulasztása jelentős többletfeladatot és többletköltséget jelenthet a téli felkészülés és üzemeltetés során.

Az idősebb, régi generációs fékrendszerekkel üzemelő járművek esetén speciális karbantartási beavatkozásokra is szükség van. A felkészülés során az egyik legfontosabb feladat a légfékrendszerek járműtípusoknak megfelelő átvizsgálása és a vizsgálat eredményétől függő javítások, karbantartások elvégzése.

Ezen belül kiemelten fontos vizsgálati és karbantartási feladatok a felkészülés során: El kell végezni a sűrített levegőt előállító és előkészítő részegységek működési és állapotvizsgálatát, hogy biztosított legyen a megfelelő üzemi nyomás, legyen kellő mennyiségű és tisztaságú száraz sűrített levegő.

A vizsgálat alapján, állapotuktól függően ki kell tisztítani vagy cserélni a kompresszorok nyomócsövét és – ha alkalmaznak – az olajleválasztót. Alkalmazástól függően meg kell győződni a fagymentesítő szivattyú működéséről, és fel kell tölteni az erre a célra forgalmazott „fagymentesítő folyadékkal”. (A denaturált szesz alkalmazása nagymértékben károsítja a rendszer részegységeit.)


OSC légszárító szűrőpatron felépítése és működése

A légszárító patront állapotától függetlenül célszerű kicserélni, vagy ha a légszárító olajtól erősen szennyezett, akkor a komplett légszárító cseréje szükséges, az olajszennyezés forrásának megszüntetése mellett.

Erős olajszennyezés esetén valószínű a védőszelepek szenynyezettsége is, tehát szükséges a cseréjük. Amennyiben a teljes fékrendszer erősen elszennyeződött, ajánlott a Szinkron Kft. által kifejlesztett, már több éve alkalmazott, sikeres referenciával rendelkező, költségkímélő tisztítási technológia alkalmazása – a további szennyezés megszüntetését követően. Légszárítóval szerelt járművek esetén az olajszennyezés csökkentésére ajánlott az OSC olajleválasztó szűrővel integrált légszárító patron alkalmazása.

A többkörös védőszeleppel és elektronikus vezérléssel integrált légszárítókra csak az OSC légszárító patron szerelhető, amelyet célszerű alkalmazni a „klasszikus” légszárító patron helyett is. Szükséges továbbá elvégezni a rendszer tömítettségvizsgálatait (aktív, passzív). Szintén fontos meggyőződnünk az ABS/ASR és az EBS-rendszerek hibátlan működéséről, különös tekintettel a téli útviszonyokra. Az elvégzett részvizsgálatokat és beavatkozásokat követően meg kell győződni a teljes fékrendszer hibátlan működéséről.

A hiányzó diagnosztikai műszerek beszerzése érdekében forduljanak társaságunkhoz (KNORR-BREMSE Fékrendszerek Kft., Kecskemét) vagy partnerünkhöz (Szinkron Kft., Tatabánya). A forgalmazás mellett biztosítjuk a berendezések szakszerű kezeléséhez szükséges oktatásokat.

Ez a figyelemfelkeltő tájékoztatásunk a lehetőségek korlátai miatt csak néhány utalást tesz a szükséges vizsgálatok és beavatkozások elvégzésére, a lehetséges gyakorlati megoldásokra. Társaságunk felajánlja, hogy megkeresésre a „fékrendszerek téli felkészítése és üzemeltetése” tárgyában részletes, sok gyakorlati tapasztalatot is tartal- mazó továbbképzést biztosít.

Várjuk megkeresésüket!