Újítások és díjak – Fékbetétek a Boschtól

Mióta csak az autókon van fék, azóta van igény arra is, hogy az biztonságosabb és jobb hatásfokú legyen. A Bosch már a kezdetektől fogva elkötelezett a műszaki előrehaladás iránt és igyekszik a gépjárművezetők számára a lehető legbiztonságosabb és legkényelmesebb fékezést kínálni. A Bosch számos újítása vált mára a fékrendszerekben a műszaki alapfelszereltség részévé.

A fékrendszerbeli újítások történelmet írnak

A Bosch már 1927-ben kifejlesztette a fékrásegítés egy fajtáját, a szervoféket. 1936-ban a blokkolásgátlós fékrendszert leíró szabadalmi igényt nyújtott be. 1978-tól az ABS blokkolásgátló rendszert sorozatgyártású autókba is beépítik, és a mai napig a biztonságos fékezést segítő egyik legfontosabb találmány.

A korszerű járművek sokkal hatékonyabb elektronikájának köszönhetően az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP®) 1995-ben érte el a piaci alkalmasságot. Napjainkra számos országban törvény írja elő a használatát és 2014-re 100 millió menetstabilizáló rendszert gyártottak.

Rézmentes fékbetétek a Boschtól

Az országon belüli közlekedési rendszabályok országról országra nagymértékben eltérőek lehetnek. A megengedett legnagyobb sebesség és az országos környezetvédelmi előírások jelentősen különbözhetnek. 2010-ben Washington és Kalifornia állam olyan törvényeket fogadott el, amelyek célja a réz és más anyagok csökkentése a fékbetétekben. Erre reagálva a Bosch mérnökei rézmentes fékbetétkeveréket fejlesztettek ki és nyújtottak be szabadalmaztatásra 2014-ben.

Ily módon a Bosch számos fékbetétet fejleszt kifejezetten egy adott térség piaci követelményeinek megfelelően, és általában jelentősen meghaladva a helyi törvények által előírt követelményeket. A felmérések és tesztek szintén azt mutatják, hogy a gépjárművezetők szemében a Bosch fékek hosszú idő óta egyet jelentenek a legjobb minőséggel.