Felfüggesztés-optimalizálás BILSTEIN B6 Offroad

A kecsegtető külső ellenére egy szabad­idő-autó, vagy terepjáró nem mindig váltja be az offroadozáshoz fűzött reményeket. Ezek a praktikus járművek óriási belteret, biztonságot és kényelmet kínálnak a városi autózáshoz. Ám, amint az ember lehajt az aszfaltról, a dolgok kissé nehézkessé válnak. A sáros, csúszós erdei utakon, patakokon keresztül vagy sziklás hegyi utakon autózva már nem annyira kezesek a járművek. Az ilyen helyzetekben világossá válik, hogy a felfüggesztésnek, és különösképpen a lengéscsillapítóknak meg kell birkózniuk a szélsőséges terheléssel ahhoz, hogy a tapadás folyamatosan optimális legyen a különböző útviszonyok mellett. Erre nem minden jármű képes ebben a kategóriában. A német lengéscsillapító-gyártó, a BILSTEIN ezért fejlesztett ki egy offroad verziót a nagy teljesítményű B6 sorozatban, melyet speciálisan a szabadidő-autókra, illetve terepjárókra szabott. A BILSTEIN B6 Offroad lengéscsillapító a jármű eredeti rugójával kerül beépítésre, és a normál lengéscsillapítókhoz képest nagymértékben javítja a jármű menettulajdonságait.

TÖKÉLETES HANGOLÁS ASZFALTRA ÉS TEREPRE

A BILSTEIN B6 Offroad lengéscsillapítók a szabadidő-autó és terepjáró szektor modelljei számára történő fejlesztése és kialakítása során, a BILSTEIN mérnökei számos érvet állítottak szembe egymással, mint például a vezetési és gördülési viselkedés, mindennapi alkalmasság, rugóút és a szélsőséges vezetésre való reagálás. A BILSTEIN karakterisztika „Komfort és Sport” beállítása gondosan kidolgozott, a vállalat mérnökeinek bevonásával megvalósított tesztvezetések alapján határozták meg. A szélsőséges terepviszonyok közötti tesztek a gyártó saját tesztpályáján zajlottak.


BILSTEIN egycsöves, gáznyomásos technológia

– A lengéscsillapítóban az olaj nyomás alatt van, így a hőmérséklet és az igénybevétel emelkedésével sem alakul ki kavitáció.

– Stabil üzemi karakterisztikák és állandóan nagy csillapítási erő.

– A hő hatékony leadása a környezetnek szintén elősegíti a lengéscsillapító folyamatos nagy teljesítményét.

– A nagyobb űrtartalom pontosabb csillapítást tesz lehetővé a kétcsöves technológiával szemben.

– Azonos külső átmérő, mégis nagyobb teljesítmény.


SZABADALMAZTATOTT TELJESÍTMÉNY

Az egycsöves gáztöltéses technológia feltalálójaként, a BILSTEIN minden offroad lengéscsillapító gyártásánál ezt a házon belüli fejlesztést alkalmazza. A technikai előnyök messze túlszárnyalják a kétcsöves technológiáét, amely még ma is jellemző néhány gyári lengéscsillapítóra, és számos, egyéb gyártó által előállított alkatrészekre. Az egycsöves gáznyomásos technológiának köszönhetően a lengéscsillapítóban az olaj állandó nyomás alatt van, így terhelés esetén sem habosodik fel. Ennek köszönhetően nagy igénybevétel mellett is állandóan rendelkezésre áll a csillapító erő, hogy az útviszonyoktól függetlenül létrehozza a legjobb tapadást és a lehető legpontosabb kormányozhatóságot. Különösen az offroad járműveknél, a magas súlypont ellenére ez nagyban növeli a stabilitást. A BILSTEIN egycsöves rendszerének további előnye, hogy a hatékony hőelvezetés miatt kevésbé melegszik fel. Így képes a terepjárókhoz kifejlesztett BILSTEIN B6 Offroad lengéscsillapító megfelelő tapadást, megnövekedett stabilitást és kiváló csillapítást nyújtani. Használatával jelentősen nő a biztonságosság is, a gyors manővereket és hirtelen fékezéseket sokkal könnyebb végrehajtani. A jármű így kontrollálható marad, még akkor is, ha az útviszonyok nem éppen ideálisak.


BILSTEIN B6 Offroad áttekintés

– Nagyobb teljesítménytartalék és hosszabb élettartam a szabadidő-autók és terepjárók számára. Vontatmányok és nagy terhelés esetén is ajánlott.

– Optimális tapadás és megnövekedett stabilitás mind a mindennapos, mind extrém használat esetén.

– Jelentősen megnövekedett biztonság és sportos teljesítmény a rugók cseréje nélkül.

– BILSTEIN egycsöves, gáznyomásos technológia.

– Egyéni hangolás a BILSTEIN tesztvezetések alapján.


VONTATÁSBAN IS ERŐS

Gyakori, nagy teherrel történő utazásnál vagy utánfutó használatánál még a masszív offroad járművek felfüggesztése is komoly igénybevételnek van kitéve. Lovak vagy más élőállat szállításánál különösen fontos, hogy a jármű jól kontrollálható legyen, főleg, ha a pótkocsin mozognak az állatok. A BILSTEIN B6 Offroad nagy teljesítményű lengéscsillapítók stabilitást biztosítanak a jármű és vontatmánya számára, kiküszöbölve a pótkocsi kellemetlen remegését vagy veszélyes kilengéseit.

SEMMI SEM LEHETETLEN

A BILSTEIN mindezeket az off­road lengéscsillapítókat az Egyesült Államokban, San Diegóban gyártja, és a BILSTEIN a németországi Ennepetalban található székhelyén pedig egyéni igényeknek megfelelő, speciális felhasználású offroad lengéscsillapítókat állít elő. A BILSTEIN egyedi megoldásokat kínál speciális, páncélozott személyautók, illetve módosított terhelésű, valamint megemelt futóművű terepjárók számára is.

A BILSTEIN vállalat világszerte rengeteg elismerést és díjat kap, futóműalkatrészeinek minőségét és tartósságát a piacvezető autós, motorsport, klasszikus autó és offroad magazinok által végzett felmérések igazolják. n