Continental elektromos rögzítőfék dobfékhez

A Continental legújabb terméke a dobfékekhez tervezett elektromos működtetésű rögzítőfék, ismert rövidítésű megnevezése EPB. Különösen a kedvező árú autók szegmensét célozzák meg vele, ahol eddig a mechanikus kézifék volt az egyeduralkodó. „Az elektromos kézifék és a dobfék párosításával egy gombnyomásos kezelhetőséget tudunk nyújtani a kompakt autók tulajdonosainak is. Ezek az autók is hasonló kényelmet és biztonsági funkciókat nyújthatnak mint a nagyobbak, de visszafogott áron” – mondta Matthias Matic, a Hidraulikus Fék Üzletág vezetője. A sorozatgyártás beindítása 2017-ben várható.

EPB-DB (ELECTRIC PARKING BRAKE – DRUM BRAKE)

Ez a típus a hátul dobfékkel rendelkező autókhoz illeszkedik. Simplex rendszerű fékekkel működik együtt, ilyen megoldás jellemzően a legkisebb autókban található. A rendszer két, a hátsó dobfék tartólemezére integrált aktuátort és a vezérlőegységet tartalmazza. A vezérlőegység a jármű elektronikus stabilizáló rendszerébe (ESC) beágyazott. Így ugyanazt a funkcionalitást nyújthatja mint a drágább autókban, például hegymeneti elindulás segítő, visszagurulás-gátló. Ráadásként a belsőtér-tervezők is nagyobb szabadságot kapnak, mivel nem kell egy nagy kézifékkart elhelyezniük a vezető közelében, csak egy gombot. Matthias Matic szerint fokozatosan el fognak tűnni a kézifékkarok a következő tíz évben, előrejelzésük szerint 2015-re minden negyedik autóban elektromos kézifék lesz. Ez ötször annyi, mint 2008-ban.

EPB-DS (ELECTRIC PARKING BRAKE – DUO SERVO)

Ez a variáns a hátul üzemi tárcsafékkel rendelkező, a féktárcsa-felfogató agyába („kalap”) integrált dobfékes kézifékű autókhoz készült. Ezek jellemzően már nagyobb, nehezebb autók, ezért nem simplex elvű a fékpofakapcsolás, hanem duo servo, ezzel nagyobb fékhatás érhető el.