Barum Polaris 5, az új téligumi-modell

A Barum márka nem tekinthető újoncnak a piacon. A mára már ikonná vált márka idén ünnepli 70. évfordulóját. Jubileumi újdonsága a piacon pedig nem más, mint az új Barum Polaris 5 téligumi-modell, amely magába foglalja a híres Barum Polaris 3 technológiai tudását, emellett pedig még további újdonságokat is tartalmaz.

A Barum márka kialakulása

A gumiabroncs története a szárnyas B-vel az oldalfalon 70 évvel ezelőtt kezdődött. A korábbi csehszlovákiai gumik és gumikészítmények gyártói, a Baťa, a Rubena, a Mitas-Matador a Barummárkanév alatt Zlínben egyesítették erejüket.

A gyártás átkerül Otrokovicébe

1960 körül az autógumik gyártása hiányos volt. A hazai piac igényeinek kielégítése érdekében a termelési kapacitást háromszorosra kellett növelni. Az eredeti gyár Zlínben, a Vörös október, még az első köztársaságra emlékeztetett. A termelés elavult és elégtelen volt. Ezért úgy döntöttek, hogy a vállalat új modern gumigyárat épít Otrokovicén.

A Barum autógumi világméretű terjeszkedése  

A termelés növelése kifizetődött. A Barum gumik így nemcsak a belföldi keresletet fedezték, hanem az egész világon egyre elterjedtebbé váltak. A márka ezzel átlépte a szovjet blokk határait, és tovább terjedt Európában, Afrikában, Ausztráliában, Indiában, sőt Kanadában és még az USA-ban is.

Szélmalomharc a nagyhatalmakkal

A Barum gumik az új gyártósornak köszönhetően a 70-es és 80-as években nagyon sikeresek voltak. Ezután viszont a termelés és az értékesítés is visszaesett. A gumiipar ugyanis az évek során nagy változásokon ment keresztül. Az autógumik világát az 1990-es évek körül mintegy tíz  nagyhatalom uralta, amelyekkel a "kis" Barum gyártó nem tudta felvenni a versenyt.

Társulás a Continental vállalattal

A kisebb gumigyártó vállalat csak úgy tudta túlélni a versenyt a nagyobb gyárakkal szemben, hogy társult az egyikkel, amely biztosítani tudta a vállalat számára az új termékekhez szükséges költséges kutatásokat és fejlesztéseket. Így tehát a Barum a német Continental vállalat részévé vált. 1993-ban, akkor már Barum Continental néven, a vállalat megszerezte a szükséges tőkét a versenyképesség korszerűsítéséhez és helyreállításához. Ennek eredményeképpen a Barum gumijaii ismét kezdtek egyre sikeresebbé válni.

A Barum híres gumijai

Az egyes gumi modellek a jellemzőik és népszerűségük miatt ikonokká váltak.

•1967-ben a Barum 155-14 OR 1 elnyerte a világ figyelmét a Škoda 1000 MB modellen.

•1987-ben a Barum az OR 37 gumival várt híressé amelyet a Škoda Favoritra gyártott.

•2002-ben a legendás Barum Bravuris már képes akár a 240 km / h sebességre is.

•Az idei újdonság a nagyon ígéretes Barum Polaris 5  téligumi-modell, amely további újításokkal szeretné felülmúlni népszerű elődjének, a Barum Polaris 3 gumi technikai tudását.

Feltörekvő csillag?

A Barum bemutatta az új Barum Polaris 5 téli gumi modelljét, amellyel a gazdaságosan gondolkodó vezetőket célozta meg. A termék ár-teljesítmény aránya ugyanis igazán kiváló. A gumi alacsony gördülési ellenállással rendelkezik, ami kedvező üzemanyag-megtakarítást ígér. A gumik az enyhe téli időjárásra specializálódtak, tehát nemcsak a havas, hanem a jeges és nedves utakon is kitűnően teljesítenek. A Barum Polaris 5 tapadása minden körülmények között kiváló.

Hogy a Barum Polaris 5 is ikonikus darabbá válik-e, az a jövő titka. A tesztek és az idő majd megmutatja, hogy valójában mennyire minőségi termékről beszélünk. Azonban a technikai paraméterei és tulajdonságai arra utalnak, hogy jó úton halad a biztos sikerhez.