Használtautó.hu: havi tízezer fölé ugrott a használtautó-import nyáron

Közleményük szerint idén összesen mintegy 125 ezer használt autó érkezik majd az országba, 60-70 százalékkal meghaladva az újautó-eladások volumenét.
A három nyári hónapban átlagosan 19 százalékkal több külföldi használt autó kapott magyar rendszámot, mint az év korábbi hónapjaiban. Az adatok szerint júniusban 11 400, júliusban 11 300, augusztusban pedig 9900 használt autót hoztak be az országba.
Az importált használt autók 80-90 százalékát magánszemélyek helyezik forgalomba, de az autókat kereskedők hozzák be, csak a hazai átírás legtöbbször már az új tulajdonos nevére szól - idézi a közlemény Fodor Lászlót, a Használtautó.hu szakértőjét.
A behozott autóknak csak egy része érkezik egyedi megrendelés alapján, ezért a használtautó-import felfutásával a Használtautó.hu kínálatában is 7400 fölé emelkedett a külföldi okmányokkal kínált személyautók aránya. Ez a teljes kínálatnak már 9,5 százaléka, szemben a két éve mért 7,8 százalékkal.
A közlemény szerint a legkedveltebb márkák a Volkswagen, a BMW, az Audi és a Mercedes, közülük minden nyolcadik-kilencedik meghirdetett jármű átírás előtt keresi új gazdáját.
A használtautó-import az olcsó devizahitelekkel finanszírozott tömeges újautó-eladások hirtelen megszakadását követően, 2010-től indult gyors fejlődésnek - közölte a szakportál. Míg 2010-ben még csak 17 700 használt személyautót hoztak be az országba, négy év alatt 5-6 szorosára nőtt a volumen. Tavaly már csaknem elérte a 100 ezret a behozott autók száma, az idei év első nyolc hónapjában pedig már 79 ezer körül jár ez az érték.
2012-ben összesen 107 ezer jármű került a hazai járműparkba, ennek pontosan a fele volt új, a másik fele használt. Idén 200 ezerre becsülhető a hazai forgalmit kapó autók száma, aminek már csak 38 százaléka lesz új, 62 százaléka külföldről származó használt.
Mindez azt jelenti, hogy hiába emelkedik évről évre az új autók eladása, a hazai autópark 13,4 éves átlagéletkora továbbra sem fog érdemben javulni - hangsúlyozta a Használtautó.hu szakértője.