ABB: Magyarországon 120 gyorstöltőállomás kellene az elektromos autózáshoz

 

Balogh Attila, az energetika és automatizálás területén működő ABB Kft. elektromos közlekedésért (e-mobilitás) felelős vezetője az MTI-nek elmondta: az országos lefedettségnek megfelelő infrastruktúra kialakításához kormányzati döntésre lenne szükség.

Jelenleg 55 elektromos töltőállomás üzemel Magyarországon, azonban ezek mintegy 90 százalékánál órákig tart a feltöltés, és egy állomás sincs autópálya mellett. Az ultragyorstöltő-állomások - amelyekkel 20 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint érhető el - közül kettőt az ABB telepített Magyarországon.
Balogh Attila elmondása szerint a gyorstöltőállomások ára mintegy 30 ezer euró, erre rakódnak még a telepítési munkálatok és a hálózati infrastruktúra kiépítéseinek költségei.
Kitért arra is, hogy az ABB e-mobilitási szegmensében a magyarországi részlegnek fontos szerepe van. Az ABB elektromos gyorstöltő berendezéseit a világon két helyen gyártják, az egyik a cég váci üzeme. Vácról eddig 2000 készüléket szállítottak főleg Európába, illetve Kínába, a magyar szakemberek szerepet játszanak a rendszer működtetésben és a szervizelésben is.

Steven Dorresteijn, az ABB elektromos töltési infrastruktúra termékcsoport európai értékesítési vezetője a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az autógyárakkal együttműködve fejlesztenek megoldásokat a különböző szabványi előírásokra. Európában az ABB-technológia alapján Észtországban már országos hálózatot alakítottak ki, és a világban egyre több, köztük európai országban használják megoldásukat.
Az ABB-csoport a világ csaknem 100 országában van jelen, mintegy 140 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországon 23 éve működnek és 400 munkavállalójuk van.
A nyilvános céginformációk szerint 2013-ban a csoport magyarországi érdekeltsége 112,46 millió forint üzemi eredményt ért el 11,53 milliárd forint nettó árbevétel mellett.
Az ABB magyarországi érdekeltsége keddi rendezvényén az e-mobilitást, ezen belül az elektromos járművek gyorstöltő infrastruktúrájának lehetőségeit mutatta be hazai intézmények és vállalatok szakembereinek.


MTI