A tervező. a fejlesztő, a megvalósító, a szolgáltató

Az ENERGOTEST Kft. új, kétfunkciós dinamikus vizsgálatokra is alkalmas féktermet épített a Miskolci Egyetemen.

Tesztmotor és fékezőegységek

A vizsgált, korszerű 2,0 TD common rail rendszerű dízelmotor és a vízhűtéses, örvényáramú fékgép kapcsolatát kardán­tengely biztosítja, mely alkalmas a szükséges (max. 1200 Nm) nyomaték és fordulatszám (max. 8000 l/min) átvitelére. A fékgépimpulzus modulációs elven működő illesztett szabályzóelektronikával lett ellátva. A hajtáslánchoz fékezőegységként egy szabályozható aszinkron motor csatlakozik, ami jelentősen megnöveli a rendszer dinamikáját és alkalmas a tesztmotor hajtására, ezáltal motorüzem nélküli, hideg tesztek is futtathatóak vele.

Oktatási és vizsgálati lehetőségek

A megvalósult korszerű motorvizsgálati labora­tórium alkalmas az energetikai folyamatok belső égésű motorokon történő vizsgálatára, emisszió- és diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére, motorok gyakorlati üzemelésével kapcsolatos oktatási feladatok ellátására. Hidegüzemben lehetőség nyílik a motorban fellépő súrlódások vizsgálatára különböző fordulatszámokon, valamint motorfejlesztési célra a motorgyártók által is használt hidegtesztek elvégzésére. A nagy motorgyártókkal történő kooperációval az egyetem számára a fékterem közvetlen hasznosítására kerülhet sor.

Az Egyetem Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszékén kialakított személy- és kistehergépjármű-motorok kiszerelt állapotban történő vizsgálatára alkalmas komplex féktermi laboratórium az ENERGOTEST Kft. egyedi fejlesztési és kivitelezési projektmunkájának eredménye. A projekt teljes körű gépészeti, technológiai tervezését és kivitelezését is az ENERGOTEST Kft. végezte.

A cég szakmai munkájában a járműdiag­nosztikai, vizsgasori berendezések és ezek méréstechnológiája mellett jelentős mérföldkő a belső égésű járműmotorok teljes körű vizsgálatát lehetővé tevő technológiai rend­szerek fejlesztése, gyártása, valamint helyszíni kivitelezése. A fejlesztések lefedik a motorfék­termi vizsgálatok teljes spektrumát a hajtási-fékezési rendszertől kezdve a környezeti, kiszolgáló és mérésadatgyűjtő rendszereken át a vizsgálati és mérési folyamatokat felügyelő és irányító magyar nyelvű számítógépes felhasz­nálói szoftverig.

A BIZTOS JÖVŐ

Az ENERGOTEST Kft. jelentős tapasztalattal rendelkezik vizsgasori eszközbeszerzés, műhelycsarnok-építés, -átalakítás, munkahely­teremtés, illetve kutatás-fejlesztési pályázatok megírásában. Az elmúlt néhány évben partnereit sok nyertes pályázattal több száz millió forinthoz segítette!

www.energotest.hu