Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. december | Olvasson bele!

Haszongépjárművek ABS/ASR és RSS-rendszereiA haszonjárműveken található ABS és ASR, valamint a pótkocsikon található EBS/RSS rendszerek ma már napjaink általánosan használt biztonsági elemei. A felhasznált rendszereket sok esetben csak pár betűs rövidítésekkel jelezzük. Bár a rendszerek működésének ma már érthetőnek kellene lenniük, mégis egyre több ismeretterjesztés szükséges.

A címben jelzett rendszereket két nagyobb csoportba tudjuk foglalni, az ún. motoros járművek (teherautó, busz, nyerges vontató), ill. a levegőműködtetésű fékkel ellátott pótkocsik.

MOTOROS JÁRMŰVEK ABS-RENDSZERE

A vontatók ABS-rendszere egyben a kipörgésgátlás ASR működését is elvégzi. Ezen rendszerek működési elvének és alkatrészeinek ma már közismertnek kellene lenniük. Sajnos azonban ez nem így van. Ezen ismeretek hiánya nemcsak sajnálatos, hanem a javítást is megnehezíti. Az egyes elemek működésbeli ismeretének a hiánya az esetlegesen meglévő műszerezettséget is hiábavalóvá teszi. Pedig a hibakeresés és javítás nagyon leegyszerűsítve akár egy egyszerű multiméterrel is könnyen megvalósítható lehet. Nézzük az egyes elemeket!A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés