Az elektronic brake booster a független alkatrészpiacon is elérhető

A ZF Aftermarket bemutatta az elektronikus fékrásegítőt (Electronic Brake Booster) a függetlenek számára. Az EBB-t tisztán elektromos járművekben és plug-in hibridekben használják, és a fékrásegítőt elektromos motorra cserélik. Az első alkalmazásokat a Volkswagen ID.3 és ID.4 elektromos autókon találjuk.

Az elektromos járművek és a hálózatról tölthető hibrid autók új kihívások elé állítják a fékrendszert: egyrészt a fékvezérlésnek képesnek kell lennie két lassítórendszer (rekuperációs és hagyományos súrlódó fék) hatásának kombinálására. Ennek észrevétlenül kell megtörténnie a vezető számára, és a lehető legtöbb energiát kell visszanyernie. Az évtizedek óta kipróbált vákuumerősítő viszont már nem működik a villamosított járművekben, ezért új elektromos fékrásegítőre van szükség.

Az Electronic Brake Booster nemcsak a vákuumszivattyú és a szükséges tömlők használatát teszi feleslegessé, hanem kompakt kialakításának köszönhetően kevés beépítési helyet is igényel. Ezenkívül gyorsabb féknyomás-felépülést garantál, mint a vákuumfék-rásegítő, és vészhelyzetekben rövidebb féktávot ad.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.