Erre érdemes odafigyelni a téli vezetés közben

A biztonságos közlekedés alapja, hogy ne csak kiválóan lássunk a sötétben, hanem mi is megfelelően látszódjunk. A hidegebb napok és a téli időjárás közeledtével már egyre nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy sötétben indulunk el otthonról, vagy sötétben érkezünk haza. Pelle Zoltánnal, a Scania Hungaria Kft. járművezető-oktatójával arról beszélgettünk, hogy mire kell figyelni az előttünk álló időszakban a biztonságos vezetés érdekében.

– A nyár már a hátunk mögött van, és a melegebb őszi napokról sem álmodozhatunk egy ideig. Lassan itt a tél, ami másfajta kihívások elé állíthatja a gépjárművezetőket. Mire kell figyelni a járművek téli felkészítésénél?

– Azt gondolom, hogy ha a napi középhőmérséklet 7 Celsius-fok alá esik, akkor érdemes téli gumiabroncsra váltani. Nyilván ez nem kötelező, de ajánlott, mivel más összetétele van egy nyári, és más egy téli gumiabroncsnak. Utóbbinak a csúszós, fagyott utakon sokkal jobb lesz a tapadása. Mindemellett érdemes odafigyelni a világítóberendezésekre is. Sajnos a korszerűbb autókon hamis biztonságérzetet ad az, hogy van egy automatikus fényszóró-felkapcsolási funkció. Nagyon sok autós azonban csak ezt a menetfényt használja nappali világításként. De ez csak elöl világít, hátul nem. Ha valaki például ködben megy ilyen fénnyel, akkor hátulról abszolút láthatatlanná válik. Természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára sem, vagyis nem szabad a ködlámpát olyankor használni, amikor csak amolyan szürke időjárás van napközben. Sőt, vannak olyanok is, akik esőben is bekapcsolják a ködlámpát, de ezzel még rosszabbat tesznek a többi közlekedővel, mert a vizes útfelületen szétterül a fény, ami kellemetlen hatással van a gépjárművezetők szemére.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.