„Tűzponyva” elektromos autók tüzének oltására

Magyarosan „tűzponyvának” nevezhetjük a T-ISS, a svéd Studsgaard és a litván, finn, lengyel Garant ProTech cégek elektromos autók tüzeinek lokalizálására és oltásának megkönnyítésére tervezett ponyváját, melyet ez év márciusában mutattak be a közönségnek.

Általánosságban elmondható, hogy nincs egyetlen megoldás az elektromos autók tüzeinek oltására, amit minden tűzoltó meg tud erősíteni, aki foglalkozott már ilyen típusú autótüzekkel. Az akkumulátortüzet nagyon nehéz eloltani, ráadásul a lítium-ion akkumulátor égésekor nagy mennyiségű hidrogén-fluorid szabadul fel. A gyártók számításai és tapasztalatai azt mutatják, hogy egy kis lítium-ion akkumulátor tüze is olyan mennyiségű hidrogén-fluoridot termel, amely veszélyes a tűz közelében tartózkodó emberek egészségére. Még inkább igaz ez a garázsokban, ahonnan a füst nem tud olyan könnyen távozni. Hollandiában ezt pár parkolóháztulajdonos azzal kívánta megelőzni, hogy kitiltotta az elektromos autókat a parkolóházából, ami nyilván hosszútávon nem a legjobb megoldás.

Egy zsúfolt közegben – pl. parkoló, töltőpont, autókereskedés, netán szerelőállás (!) – kigyulladó autó a katasztrófa és a járulékos káros biztos receptje. A tűzponyva magas hőmérsékletnek (1600 °C) ellenálló tűzálló takaró, használata esetén az oxigén eltávolításával, lassan elfojtja a tüzet. Egyéb tűzoltó eszközök, pl. aeroszolok, illetve vízköd-lándzsa alkalmazásával pedig a már lángoló autón is gyorsan oltani engedi a tüzet.

Beszerzése minden parkolóház üzemeltető, létesítményvezető, épülettulajdonos, kereskedő vagy szerviz számára komolyan megfontolandó, mivel azonnal elérhető eszköz az elektromos járművek tüzeinek esetén. A tűzponyva gyors felhelyezése drámaian minimalizálja az elektromos autók tüzéből származó járulékos károkat, és nagyon rövid felkészülés után eredményesen és biztonságosan alkalmazható, ráadásul a gyártó közleménye szerint újra használható.

a tűzponyva működése az alábbi videón tekinthető meg:

A potenciális megrendelők pedig a gyártó honlapján tudnak tájékozódni a beszerzést illetően.