Nissan a Holdon!

A Nissan bemutatta a Japán Űrkutatási Ügynökséggel (JAXA) közösen kifejlesztett holdjáró prototípusát, amely a Nissan elektromos személygépjárműveiben használt motortechnológiát tartalmazza. A JAXA Space Exploration Innovation Hub Center holdjárókkal kapcsolatos kutatásokat végez, és ebben a munkában a Nissan 2020 januárja óta vesz részt.

A holdjárónak képesnek kell lennie a Hold poros, sziklás és hullámos terepen való áthaladásra, mindemellett energiatakarékosnak is kell lennie. Nehezíti a terepet, hogy az energiaforrások világűrben történő üzemeltetéséhez a földinél szűkebb kapacitások állnak rendelkezésre, így a hatékony energiafelhasználás nagyban hozzájárulhat a Földön is megoldandó problémának számító hatótávnöveléshez.

A Nissan Ariya e-4ORCE modell első és hátsó villanymotorokkal van felszerelve. Az egyes motorok forgatónyomatéka külön szabályozható, hogy gyorsítás közben tapadást biztosítson. Lassításkor a regeneráció mértéke egyénileg beállítható az első és a hátsó motorokhoz. Fékezéskor az e-4ORCE minimálisra csökkenti a merülést és a gépjármű rázkódását.

A Nissan LEAF, valamint a vadonatúj Nissan Ariya elektromos crossoveren található e-4ORCE összkerék-vezérlési technológiát alkalmazza a holdjáróban. Különösen az e-4ORCE megoldás, ami növeli a holdjáró teljesítményét a holdi trükkös terepen. A Nissan e-4ORCE – „e-osztómű” - technológiája precízen, egymástól függetlenül irányítja mind a négy kereket. A jármű kerekei a homokban futva gyakran kipöröghetnek, beásódhatnak, megszorulhatnak, mindezek akadályozzák a haladást. A Holdon ráadásul „vezető hiányában” kiemelten nagy jelentősége van az osztóműnek a kerekek egymástól független sebességének, illetve a kipörgés szabályzásának.

A JAXA ebben a „pilot-projektben” szerzett tapasztalatait nagyobb, robusztusabb holdjárók építésébe kívánja a jövőben beforgatni.