Irányelvek töltőpontok kialakításához

Az EV töltéssel foglalkozó Versinetic kiadta alapvető útmutatóját az elektromos járművek töltőrendszereinek tervezéséhez. Az útmutató áttekintést nyújt az intelligens EV töltőrendszerek és hálózatok kifejlesztéséhez szükséges lépésekről. Mivel töltőpontok számára alkalmas helyek száma meglehetősen behatárolt és a töltőrendszerek jelentős befektetésnek számítanak, fontos a tervezés innovatív megközelítése.

A Versinetic a megfelelőségre is kitér, mivel az elektromos járműellátó berendezésekre (EVSE) vonatkozó szabványok országonként eltérőek, sokuknak saját kábelezési szabályai vannak, amelyek előírják, hogyan kell a hálózati berendezéseket a gerinchálózathoz csatlakoztatni

A töltőpontok tervezésekor a tervezőknek a hosszú élettartamra kell összpontosítaniuk. Az ügyfelek, függetlenül attól, hogy vállalkozások vagy magánszemélyek, elvárják, hogy az elektromos töltők évekig üzembiztosak legyenek minimális karbantartás mellett. A Versinetic különböző lehetőségeket vizsgál a fali dobozoktól az álló egységeken át a burkolat méretéig és esztétikájáig; vizsgálja a különböző típusú csatlakozókat, illetve a kábelezés szempontjait.

A szoftver természetesen itt is kulcsfontosságú eleme minden töltőnek beleértve a legalapvetőbb kommunikációs protokollokat, amelyet az 1. és 2. típusú váltakozó áramú töltőrendszerekben használnak a töltő és a jármű között. A 3 fázisú tápellátás használata, függetlenül attól, hogy a váltakozó áramú áramellátás is opció-e, vagy csak az egyenáramú töltés, de meg kell felelnie a CHAdeMO, a CCS és/vagy a Tesla előírásainak. Az útmutató még az új kínai ChaoJi szabványra is kitér, amely 500 kW -nál nagyobb teljesítményű töltésre képes, valamint visszafelé kompatibilis a CHAdeMO, CCS és GB/T szabványokkal.

A Versinetic szerint a nem is túl távoli jövőben a világ egyre több részén törnek előre a megújuló erő- és energiaforrások, ezt is tovább fejtegeti, tekintve, hogy már napjainkban is számos elektromos hálózat kapja energiáját – pl. napelemes rendszerekből - ami tovább növelhető, potenciális piacokat jelenhet.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló kezdeményezések révén egyértelmű, hogy az elektromos járművek és a környezetbarátabb közlekedési rendszerek jelentik a jövőt. A dinamikus, gyorsan mozgó e-mobilitási piac adta lehetőségeket kissé lehűti a töltőpontok tervezésének, fejlesztésének és szállításának gondos, módszeres megközelítése, viszont tudjuk, hogy a tervszerűség igaz lassabb, de kifinomultabb eredményt ad.

 

A Versinetic útmutatója és egyéb kapcsolatos gondolatai a következő linken érhetőek el:

https://versinetic.com/essential-guide-designing-ev-charging-system/